Indonéská centrální banka zavedla naprostý zákaz používání US dolaru a dalších cizích měn ve všech transakcích v zemi, aby tak zastavila volný pád rupie. Zákaz nabývající účinnosti 1. července 2015 poprvé oznámil šéf Indonéské banky Eco Yulianto v dubnu. Pak řekl, že tento zákaz je na všechny transakce včetně plateb za hotelové ubytování, lety, nájem nemovitostí a výplaty mezd stejně jako na pevné ceny ve všech dalších měnách kromě Indonéské rupie.


Porušení tohoto zákona je trestné vězením až na jeden rok nebo pokutou 15 000 $.

Centrální banka však později uvedla, že udělala výjimku pro zahraniční společnosti, které budou mít nadále povoleno platit svým zahraničním zaměstnancům v dolarech.

Další výjimka je pro společnosti, které investují do stavby energetických zařízení a infrastruktur.

Indonéská banka také uvedla, že ve speciálních případech uvažuje i o dalších výjimkách pro investice do strategických průmyslů. Hotely a restaurace smí na internetu stanovovat ceny v dolarech jako součást propagace svých produktů, ale platby by se měly provádět v rupiích.

Rychlé znehodnocování Indonéské rupie proti US dolaru z ní učinilo nejméně úspěšnou měnu ze všech asijských rozvojových zemí.

V březnu 2015 se tato měna propadla nejníže za 17 let, když od počátku roku ztratila sedm procent. Uprostřed června se její směnný kurz držela na 13 384 rupií za dolar.

V dubnu Indonésie znovu ujistila o své připravenost přejít s Ruskem na vyrovnávání v místních měnách. Indonéský ministr koordinace hospodářských věcí Sofyan Djalil řekl, mají zájem o snížení závislosti globálního finančního systému na US dolaru.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: rt.com