Rusko testuje nový typ nadzvukového plachtícího létajícího přístroje Yu-71, který může nést jadernou munici, píše Washington Free Beacon s odvoláním na zprávu západního vojensko-analytického centra Jane's Information Group. Podle údajů WFB vyvíjelo Rusko létající přístroj několik let a poprvé se jeho zkoušky konaly letos v únoru. Stroj je součástí ruského tajného projektu 4202 spojeného s raketovým programem. Podle mínění autorů zprávy realizuje Rusko daný projekt v pokusu předstihnout americkou protiraketovou obranu, která se vytvářela, aby zasahovala balistické cíle pohybující se po předem vytýčených drahách.


Hyperzvukové přístroje podobné tomu, který zkonstruovalo Rusko, je mimořádně složité objevit a sestřelit, protože se pohybují po předem nevymezené dráze a jejich rychlost dosahuje až 11200 km/hod.

Yu-71 se podobá nedávno testovanému čínskému letounu WU-14. Jak zdůrazňuje Washington Times, hodlá Rusko v letech 2020-2025 rozmístit na polygonu nedaleko obce Dombarovskij 24 hyperzvukové létající přístroje s jadernými bojovými hlavicemi. Hyperzvukový systém předpokládá jak strategickou, tak i konvenční modifikaci, píše Washington Times.

Podle mínění WT hodlá Rusko využít hyperzvukového vojenského projektu jako nástroje nátlaku během jednání s USA o kontrole zbraní.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com