Napětí mezi Ruskem a Západem se během několika posledních měsíců podstatně eskalovalo. Ač je určitě pravda, že vztahy US-Rusko se od Krymu zhoršují trvale (bez ohledu na ten košík s brambory, co podával Kerry na obrázku, který obletěl svět, Putinovi), tak nedávné události naznačují, že situace by mohla přerůst přes hlavu daleko rychleji, že si kterákoliv strana odvažuje připustit. Ukrajina tento měsíc zažívá své nejhorší propuknutí násilí od únorového ‚příměří‘, přičemž se z té intenzifikace násilí obě strany obviňují vzájemně. US mezi tím oprášily scénář Studené války (ač ministr obrany Ash Carter ironicky tvrdí, že úsilí o „ohrazování“ Ruska, k němuž přistoupil Washington, je součástí nové daleko modernější strategie zkonstruované k tomu, aby právě ta zabránila zavlečení Ameriky zpět do Studené války).


S poukazem, že ve Východní Evropě by se mohly trvale skladovat těžké zbraně, aby se tak zajistilo, že síly NATO budou moci ruské „agresi“ čelit rychle. Minulý týden Belgie, Rakousko a Francie zmrazily ruská státní aktiva, aby se tak pokusily vynutit si účinně nevynutitelné rozhodnutí ECHR vycházející z dávno už se táhnoucího debaklu s Jukosem, zatímco Německo, Norsko, Česká republika a Holandsko si v Polsku hrály na obléhání rebelů jak na Ukrajině.

Evropa dnes prodloužila ekonomické sankce proti Moskvě o další šest měsíců, čili dokud nebude Kreml dodržovat podmínky Minské dohody, o kterých Evropa slovy Kyjeva předpokládá, že ji Moskva porušuje. Více od Washington Post:

[quote align="center" color="#999999"]

Prodloužení do 31. ledna bude udržovat ekonomický nátlak až do konečného termínu k realizaci všech součástí dohody o zastavení palby, aby se vyřešil konflikt mezi ukrajinskou k Západu spojeneckou vládou a pro-moskevskými rebely.

Západní vůdci opakovaně konstatovali, že Rusko musí podpořit realizaci dohody o zastavení palby ještě, než budou sankce moci být rušeny.

Evropské a americké sankce omezily nebo zakázaly export klíčových technologií pro ruské sektory obrany a energetiky a silně omezily financování ruského bankovního sektoru.

Rusko vzápětí zakázalo dovoz téměř všech plodin, masa, mléčných a rybích výrobků z Evropské unie a Spojených států. Obě strany sestavily černou listinu lidí podléhajících zmrazení aktiv a zákazu cestování.

Na prodloužení sankcí proti Rusku se pohlíželo jako na účinný krok k udržení nátlaku na Moskvu a k udržení neporušeného zastavení palby – i když eskalace srážek na Ukrajině hrozila vykolejit naděje do tohoto příměří vkládané.[/quote]

Před několika měsíci přestalo být i jasné, zda bude EU schopna udržet potřebnou jednohlasnou podporu k udržení sankčního režimu v chodu.

Moskva říká, že prodloužení dokazuje, že Západ nemá žádný reálný zájem na de-eskalaci.

[quote align="center" color="#999999"]

„I částečné změkčení sankcí by vytvořilo pozitivní dynamiku,“ řekl Interfax šéf komise mezinárodních vztahů Ruské dumy Alexej Puškov.  „I když prodloužení sankcí neznamená bezprostřední zhoršení situace – zůstávají tak, jak jsou – tak přinejmenším do dalšího půl roku vnáší do vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií negativní tón.“

Prohlášení ruského ministerstva zahraničí pravilo, že je „velice zklamané“, že EU se postavila na stranu „rusofobní lobby, která tlačí na rozhodnutí o prodloužení ilegálních restrikcí.“

„Američané vyhlašují svůj zájem o zajištění suverenity a teritoriální integrity Ukrajiny. O Ukrajinu ale nemají absolutně žádný zájem. Jde jim o Rusko,“ řekl v pondělí v interview s ruskými novinami Kommersant Nikolaj Patrušev, předseda ruské Bezpečnostní rady a blízký spojenec ruského presidenta Vladimira Putina.

„Spojené státy chtějí, aby Rusko přestalo jako země existovat,“ řekl v tomto interview Patrušev s vysvětlením, že Spojené státy Rusku chtějí znemožňovat využití jeho „ohromných“ zdrojů tak, jak se mu hodí.[/quote]

(Putin s Medveděvem v pondělí)

Samozřejmě, že jak jsme to na těchto stránkách už dlouze diskutovali, Rusko má díky svým energetickým exportům pořád mezinárodní vliv.

Např. minulý týden podepsal Gazprom novou dohodu mj. se Shellem na zdvojnásobení kapacity Severního proudu, který umožní tok ruského plynu do Evropy bez průchodu Ukrajinou.

(Severní proud)

Gazprom navíc teď vyrovnává exporty plynu a ropy do Číny v yuanech, což znamená, že tyto země tlačí na de-dolarizaci globálního obchodu s energiemi v době, kdy už samotné nízké ceny ropy hrozí, že přivodí úhyn systému petrodolaru.

A na tomto pozadí je v Evropě US ministr zahraničí Ash Carter, kde vybubnovává vojenskou podporu a vrhá kolem sebe rétorikou jaderné války. Zde je to od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Spojené státy a jejich spojenci nedovolí, aby nás Rusko „zavleklo zpět do minulosti,“ řekl v pondělí v Berlíně US ministr obrany Ash Carter, když obviňoval Moskvu z pokusů o opětovné vytvoření sféry vlivu ze sovětské éry.

Ruská intervence na Ukrajině dohnala spojence v NATO ve východní Evropě až na hranu a spustila série vojenských kroků aliance NATO včetně zvýšení tempa cvičení a vytvoření sil rychlé reakce NATO.

Carter, který si později během pondělka prohlédne složky sil NATO, sice řekl, že aliance ponechá pro Rusko dveře ke zlepšení vztahů otevřené, ale přímo řekl: „Je to na Kremlu, aby se on rozhodl.“

„My neusilujeme o studenou válku s Ruskem, ani o horkou. Nesnažíme se z Ruska udělat nepřítele,“ řekl Carter.

„Ale nenechte se mýlit: své spojence bránit budeme i pravidla stanovená mezinárodním řádem a pozitivní budoucnost, kterou nám všem právě ten dovoluje.“

Carter v neděli řekl, že Spojené státy a NATO svá vojska připravují s výhledem, že jejich rozkol s Ruskem by mohl přetrvat i presidenta Vladimira Putina.[/quote]

A více od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko „aktivně usiluje o podvrácení NATO a o erozi bezpečnostních a ekonomických vazeb, které nás drží pohromadě,“ řekl při svém proslovu v Berlíně US ministr obrany Ashton Carter.

„Moskevské harašení jadernými zbraněmi vyvolává otázky ohledně ruských závazků ke strategické stabilitě a ohledně té značné opatrnosti a respektu, jaký světoví vůdci v jaderném věku zatím projevovali k ohánění se jadernými zbraněmi,“ uvedl Carter v předpřipraveném textu projevu.

Sankce US a EU proti Rusku kvůli Ukrajinskému konfliktu jsou „nejlepším nástrojem, který ke konfrontaci s ruskou agresí máme,“ řekl Carter.

Sankce byly účinné, „zvýšily Rusku náklady, které za svou agresi zaplatilo,“ řekl Carter.

USA a NATO přijmou „nezbytné kroky“, aby Rusko odstrašily od „uplatňování jeho zhoubného a destabilizujícího vlivu, donucování a agrese,“ řekl Carter.[/quote]

Shrnuto, US, EU a NATO prodlouží ekonomické sankce a budou pokračovat s válečnými hrami, náhlými cvičeními a s nasazováním zbraní, až dokud Rusko s Ukrajiny úplně nevycouvá, což je cosi, co je přinejlepším nepravděpodobné. Takže pokud US nebudou ochotny Rusku uznat, když si v podstatě překreslí hranici s Ukrajinou, tak můžeme být jen zvědaví, jak dlouho to potrvá, než se Studená válka přemění na horkou.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com