Americký republikánský senátor John McCain označil rozhodnutí Spojených států nepředávat zbraně ukrajinským úřadům za hanebné. Podle jeho názoru to byla otázka morálního závazku Američanů. „Dovolte mi, abych řekl, že jednou z nejhanebnějších kapitol v amerických dějinách je neschopnost zabezpečit Ukrajince zbraněmi, aby se mohli bránit, když Vladimir Putin rozčleňuje jejich zem", prohlásil McCain v rozhlasovém pořadu Johna Katsimatidise The Cats Roundtable. Senátor podotkl, že pro USA je takové chování hanebné.


„Něco podobného se děje poprvé po skončení druhé světové války. Ukrajinci neprosí, aby americké holínky vstoupily na jejich zem, chtějí po nás jen zbraně, aby se mohli bránit", dodal McCain a na vysvětlenou řekl, že je to otázka morálního závazku Američanů.

Dříve už přišlo deset amerických senátorů, včetně Johna McCaina, s iniciativou dodat zbraně ukrajinským úřadům. McCain prohlásil, že přednese v senátu návrh zákona, jehož text bude žádat od prezidenta Baracka Obamy, aby byly Ukrajině dodány zbraně, jestliže se prezident sám pro podobný krok nerozhodne.

Když McCain hovořil o nejhanebnější stránce v dějinách Spojených států, nevzpomněl na to, že v srpnu roku 1945 americké bombardéry svrhly na japonská města Hirošimu a Nagasaki atomové pumy. Jedna puma o síle 20 tisíc tun v trotylovém ekvivalentu zničila během jediného okamžiku úplně 60% města Hirošimy. Ze 306 545 obyvatel Hirošimy výbuch zasáhl 176 987 lidí. Zahynulo a bylo nezvěstných 92 133 lidí, těžce bylo zraněno 9 428 lidí a lehce — 27 997 lidí. Tyto údaje zveřejnil v únoru roku 1946 štáb americké okupační armády v Japonsku.

Další stránkou v dějinách USA je Vietnam, kde Američané aktivně používali chemikálie a jedovaté látky, před nimiž se nemohli civilní obyvatelé této země nijak chránit. Američtí vojáci používali defoliant Agent Orange, který ničil listí v džunglích, aby tak mohli objevit útvary Národní fronty osvobození Jižního Vietnamu.

A z nedávných dějin: invaze Američanů v Iráku, Afghánistánu, arabské jaro.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com