Když minulý měsíc militanti ISIS získali kontrolu nad pradávným syrským městem Palmyra, tak se pozorovatelé děsili, že ztratí tento pradávný poklad. Město s troskami domů starých tisíce let je světovým kulturním dědictví UNESO. Historici říkají, že jeho zničení by představovalo tragickou porážku úsilí o zachování kulturního dědictví nejen na Středním východě, nýbrž pro moderní civilizaci jako takovou. (Palmyra)


V pátek si zástupné války, které teď z velké části díky US zahraniční politice zamořily Střední východ, vybraly svou cenu na dalším dědictví UNESCO, když Saúdské bojové letouny rozmlátily Staré město, 2 500 let starou sbírku domů, věží, zahrad, mešit a veřejných lázní v jemenském hlavním městě Sana’a.

Více od NY Times:

[quote align="center" color="#999999"]

Chráněnou 2 500 let starou lokalitu kulturního dědictví v jemenské metropoli Sana v pátek smetla exploze a svědkové a reportáže uvádí, že příčinou byla raketa či bomba ze saúdského válečného letadla. Saúdské ozbrojené síly odpovědnost popírají.

Nejvyšší činitelka pro ochranu památek u Spojených národů rozhněvaně odsoudila toto zničení dávných multi-historických domů, věží a zahrad, při němž byl zabit neuvedený počet obyvatel čtvrti Al Qasimi v oblasti Staré město Sana.

„Jsem hluboce zdrcená ze ztrát na lidských životech stejně jako ze škod způsobených na jednom z nejstarších klenotů islámského městského stavitelství,“ řekla tato činitelka Irina Bokova, generální ředitelka UNESCO, United Nations Education, Scientific and Cultural Organization…

„Toto kulturní dědictví nese duši Jemenského lidu; je symbolem tisícileté historie a znalostí a patří celému lidstvu,“ řekla paní Bokova.[/quote]

Před tím:

Poté: