Británie stáhla z „nepřátelských zemí“ agenty v živých operacích poté, co se Rusko s Čínou prolomily k nejpřísněji utajeným informacím obsaženým v souborech uniklých přes kontraktora US Agentury národní bezpečnosti Edwarda Snowdena, hlásí Sunday Times. Bezpečnostní služba MI6, která operuje v zámoří a je pověřena obranou britských zájmů, z určitých zemí odvedla agenty, uvedly tyto noviny, citujíc nejmenované činitele kanceláře britského ministerského předsedy Davida Camerona, ministerstva vnitra a bezpečnostních služeb. Snowden stáhl od bezpečnostních agentur ve Spojených státech a Británii v roce 2013 více než 1,7 milionu tajných souborů a prozradil podrobnosti o masovém dohledu nad telefonní a internetovou komunikací.


Spojené státy chtějí Snowdena postavit před soud, když po vyzrazení tajných dokumentů uprchl ze země a nakonec v roce 2013 dostal azyl v Moskvě.

Odjel do Ruska přes Hong Kong, a ač v roce 2013 tvrdil, že zašifrované soubory zůstávají bezpečné, tak si Británie myslí, že Rusové a Číňané prolomili kódy k těmto dokumentům, které obsahují podrobnosti, podle kterých by mohli být identifikováni britští a američtí špioni, uvedly tyto noviny citující určité činitele.

Britský ministr zahraničí Philip Hammond řekl, že Snowden napáchal obrovské množství škody na schopnosti Západu chránit své občany.

„Co se týče domněnek z dnešního rána, my nikdy nekomentujeme zpravodajské operační záležitosti, takže ani já nebudu mluvit o tom, co jsme udělali nebo neudělali, abychom zmírnili účinek Snowdenových odhalení, ale nikdo by neměl být na pochybách o tom, že Edward Snowden napáchal nesmírné škody,“ řekl Sky News.

Byl však citován činitel z Cameronovy kanceláře, jak říká, že „neexistují žádné důkazy, že by to někomu ublížilo.“ Mluvčí Cameronovy kanceláře, když ji Reuters kontaktovala, to odmítla komentovat.

Zdroj z ministerstva vnitra těmto novinám řekl, že ruský president Vladimir Putin Snowdenovi azyl nedal pro nic za nic.

„Jeho dokumenty byly zašifrované, ale nebyly úplně zabezpečené, a my teď vidíme útoky na naše agenty a zdroje,“ řekl tento zdroj.

Britský zpravodajský zdroj řekl, že Snowden způsobil „nevyčíslitelné škody.“

„Agentury byly v některých případech nuceny intervenovat a stáhnout své agenty z operací, aby zabránily jejich identifikaci a usmrcení,“ citovali říkat zdroj.

Britské bezpečnostní agentury to odmítly komentovat. Vlády Ruska a Číny nebyly bezprostředně k dispozici, aby to komentovaly.

 

NAČASOVÁNÍ

Odhalení o dopadu Snowdena na zpravodajské operace přichází dny poté, co hlídači britských teroristických zákonů řekli, že je třeba revidovat předpisy upravující schopnosti bezpečnostních služeb špehovat veřejnost.

Konzervativní zákonodárce a bývalý ministr Andrew Michell řekl, že načasování této zprávy nebylo „náhodné“.

„Probíhá o tom velká debata,“ řekl rádiu BBC. „Předneseme tu legislativu opět parlamentu k řešení způsobů, jimiž se v zájmu kolektivní národní bezpečnosti intervenuje do osobních svobod a soukromí.

„To je debata, kterou je určitě třeba vést.“

Cameron slíbil spoustu nových bezpečnostních opatření včetně více pravomocí k monitorování komunikace a on-line aktivit Britů, o kterých kritici říkají, že mají „šmírácký charakter.“

R evizor britských teroristických zákonů David Anderson ve čtvrtek řekl, že současný systém je „nedemokratický, zbytečný a dlouhodobě netolerovatelný.“

Volal po nových zabezpečeních včetně toho, aby povolení k vlezlému dohledu schvalovali soudci, nikoliv ministři, a řekl, že pro jakékoliv rozšíření pravomocí musí být přesvědčivé doklady.

[quote align="center" color="#999999"]

  • www.VEDOMI.cz
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  breitbart.com