Arash Derambarsh, muž, který na předměstí Paříže bojuje proti plýtvání jídlem, se snaží přesvědčit i ostatní země, aby udělaly totéž.  Ve Francii nedávno prošel zákon o účelném vyhazování potravin. Tento boj proti plýtvání jídlem započal Arash Dermabarsh, který chce nyní do této legislativy přesvědčit i ostatní státy.


Derambarsh věří, že je skandální a absurdní, jak moc jídla se vyhazuje, ale přitom ho není dostatek pro chudé nebo bezdomovce.

Kdy by nemohl souhlasit? V současnosti svět plýtvá celou třetinou své zásoby jídla. A to je silně nepřijatelné.

Arash se zasloužil o přesvědčení francouzských zastupitelů, aby zakázali dobrovolné plýtvání potravin. Stačily mu k tomu 4 měsíce a petici podepsalo přes 200 000 lidí.

Po zaktivování místního zastupitelstva se dodatek zákona stal součástí tzv. Loi Macron, které se týká ekonomické aktivity a rovnosti ve Francii.

Tento nový zákon zakáže superpmarketům vyhazovat potraviny, které se blíží k datu spotřeby.

Pro Derambarshe to však neznamená konec. Plánuje přesvědčit i ostatní evropské země, aby přijaly stejná opatření.

I když má Arash spoustu odpůrců, kteří si o něm myslí, že je naivní, nenechává se odradit:

„Byl jsem obviňován z toho, že jsem naivní idealista, ale jsem členem městské rady, abych pomáhal lidem. Možná že je to naivní, ale já vím, co to znamená mít hlad.

Když jsem studoval práva, měl jsem 400€ na měsíc. Zaplatil jsem si nájem a na jídlo mi zbylo tolik, že jsem jedl jednou denně. Dělal jsem si těstoviny nebo brambory, ale je těžké se soustředit, když myslíte pouze na to, že máte hlad.“

V současné době trpí hladem okolo 805 milionů lidé, což dělá každého 9. člověka na Zemi.

Ať už se další země k tomuto opatření postaví jakkoli, důležité je, že se Derambarshova snaha vyplatila, co se týče osvěty o plýtvání potravinami. Ti, kteří neměli ponětí, kolik potravin se vyhazuje, aspoň mohou pomoci i jinak.

I vy se můžete podílet na zlepšení této situace a nekupovat věci, které možná nespotřebujete, než projdou. Nejen že to ovlivní váš rozpočet, ale předejdete tak i zbytečnému plýtvání jídlem, které by pomohlo ostatním.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podívejte se na nové webové stránky nezávislého časopisu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: trueactivist.com