Inovátor a podnikatel Elon Musk v nedávném interview odhalil, že postavil pro své děti alternativní školu, co ve skutečnosti není škola a nepoužívá známkovací systém, a pokračoval s vysvětlením celého „unschooling“ systému. Elon je CEO a CTO SpaceX, Tesla Motors, předseda SolarCity a spoluzakladatel PayPal. Musk nedávno zavzpomínal i na své vlastní zkušenosti se školou, které nejsou zrovna pozitivní. Panovala tam šikana a hodiny nebyly ani zajímavé, ani přínosné. Poroto se rozhodl své děti nenutit prožívat ten samý zážitek a postavil jim novou školu bez známek a kompletně jiným přístupem ke studiu.


Podle Wikipedie:

[quote align="center" color="#999999"]

Unschooling představuje vzdělávací filosofii stojící na předpokladu, že lidé jsou přirozeně zvídaví, učí se spontánně a bez donucení. Jako nejefektivnější nástroj učení považuje unschooling svobodnou interakci s okolním světem. V rámci unschoolingu tedy neexistují předem vymyšlené osnovy – učení probíhá samovolně např. hraním si, diskutováním a zkoumáním okolí. Tento vzdělávací směr stojí vůči klasickému školství v opozici a odmítá jeho metody, jako je např. známkování, věkové rozdělení do tříd a studijní plány. Oproti klasickému modelu vzdělávání se jedná o přechod z prostředí vytvořeného dospělými do prostředí tvořeného dětmi, případně studenty.

Poprvé byl termín použit v 70. letech Johnem Holtem, který je považován za otce unschoolingu. [/quote]

To, co řekl Musk v rozhovoru, se ztotožňuje s touto filosofií:

[quote align="center" color="#999999"]

„Někoho baví jazyky, někoho matematika. Někdo má rád zase hudbu. Každý má jiné schopnosti. Dává smysl pěstovat vzdělávání, které ladí s našimi schopnostmi,“ řekl. [/quote]

„Je důležité určit jádro problému, a jak ho vyřešit,“ pokračoval.

Dodal, že úplně ideální by např. pro vysvětlení, jak pracuje motor, bylo žáky k motoru přímo vzít. Pokud jeden z nejinteligentnějších a nejschopnějších inovátorů a podnikatelů na světě nesvěří své děti klasickým státním školám, možná byste i vy mohli přehodnotit, kam své děti pošlete do školy.