Ministr zahraničních věcí SRN Frank-Walter Steinmeier se domnívá, že předpokládané seznamy osob, které mají zakázán vjezd do RF, o nichž dříve informovala západní média, musí být zveřejněny, aby jejich figuranti byli informováni, o tom, jaké jsou k nim výhrady. Řada západních médií informovala, že se objevil určitý seznam se jmény přibližně 90 lidí — politiků, diplomatů a vojenských expertů, kteří údajně mají vjezd na území RF zakázán. Mezi nimi se objevilo i jméno poslance Spolkového sněmu SRN Karla-Georga Wellmana, který prohlásil, že mu byl 24. května odepřen vstup na území RF.


Do Moskvy tak údajně nesmí vyrazit bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, europoslanec Jaromír Štětina a bývalý eurokomisař Štefan Füle.

Dříve náměstek ministra zahraničních věcí RF Alexej Měškov prohlásil, že „černé listiny" nežádoucích osob v RF existují a Moskva vědomě provádí politiku nezveřejňování jmen z těchto seznamů. Podle diplomatových slov, figuranté „mají plnou možnost vyjasnit si, zda se jich zákaz týká tím, že se obrátí na jakýkoliv ruský konzulát v zahraničí".

„Lidé, kterých se to dotýká, musí být informováni o tom, jaké k nim jsou výhrady. Seznamy musí být zveřejněny. V období, kde se pokoušíme o to, abychom se stali partnery při řešení nebezpečných krizí v centru Evropy, to rozhodně není investice do našeho partnerství", prohlásil Steinmeier, když odpovídal na otázky novinářů v Dněpropetrovsku.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com