Spolu s tím, jak francouzští ministři kdákají o lepších datech o HDP, než se čekalo (+0,7%) jako o nějakém obratu trendu, který je třeba slavit jako revoluci, tak to vypadá, že Vladimir Putin se chystá jejich nadějemi a sny otřást. Jak hlásí Sputnik News, Moskva se už úplně vzdala obchodu se dvěma nosiči helikoptér třídy Mistral za 1,3 miliardy $ a plánuje si postavit vlastní. A co hůř pro Francii Rusko teď už bude diskutovat jen o sumě, kterou by měla Paříž zaplatit za nesplněný kontrakt. Ovšem jako se vším na světě, i tady mohou být postranní úmysly, jelikož je tu Čína, která čenichá, že by přišla jako zachraňující bílý rytíř a přišla si tak k nákupům obojživelných plavidel (za sníženou cenu) a ty pak prodala svému ‚spojenci‘ Rusku (které se už před tím napakuje na poplatcích za zrušení kontraktu).


Jak hlásí Sputnik News:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko s Francií budou během vyjednávání o obchodu s Mistraly diskutovat už jen o jediné otázce – o sumě kompenzací.

„Přepnuli jsme v těch rozhovorech na business záležitost – dejte nám zpátky naše peníze… Teď už diskutujeme jen o jediné věci – o přesné sumě peněz, které Francie Rusku dluží,“ řekl místopředseda Ruského vojensko-průmyslového komplexu Oleg Bočkarjov.

Rusko s Francií podepsaly dohodu za 1,3 miliardy $ za dva vrtulníkové nosiče třídy Mistral v roce 2011. Předání první lodi Rusku bylo naplánováno na listopad 2014, ale nikdy k němu nedošlo. Francouzský president Francois Hollande dodávku přerušil kvůli údajnému vměšování Moskvy do Ukrajinské krize.

Moskva opakovaně toto obvinění popírala a naléhala na Paříž, aby dostála svým smluvním závazkům.

Dnes Oleg Bočkarjov řekl žurnalistům, že Rusko plánuje postavit své vlastní vrtulníkové nosiče třídy Mistral, aby nahradilo ty, které Francie nedodala.

„Máme tyto typy lodí naplánovány… ale postavíme je trošku jinak. Nebudeme vyloženě jen kopírovat konstrukci francouzských Mistralů,“ řekl Bočkarjov.[/quote]

Stránka s podrobnou interaktivní ikonografií válečných lodí třídy Mistral:

Avšak ač to může být pro Francii bezprostředně špatná zpráva, tak to vypadá, že to má své skryté plusy. Jak se nad tím podivuje The Diplomat’s Ankit Panda…

[quote align="center" color="#999999"]

Poohlíží se po těch pokročilých francouzských obojživelných útočných lodích Čína?

Čína by se mohla poohlížet po nákupu těch dvou francouzských lodí Mistral, které byly původně postaveny pro Rusko.

V roce 2014 se Francie odhodlala ke zrušení plánů na prodej dvou svých obojživelných útočných lodí třídy Mistral, které byly původně určeny k prodeji Rusku. Toto rozhodnutí zčásti podnítil tlak na Francii od jejích spojenců včetně Spojených států, které viděly prodej složité námořní techniky Rusku ve světle jeho podpory protivládním rebelům na Ukrajině, jako nepatřičný. Dohoda mezi Francií a Ruskem byla původně uzavřena v roce 2011 a zrušena byla loni, takže Francii zůstala se dvěma Mistraly v rukou a naštvaná, že tu nejsou žádní nažhavení kupci. Francouzsko-ruská dohoda o prodeji Mistralů dosáhla konečné ceny 1,37 miliardy eur za obě lodi.

O dva týdny později se v China Times sídlících na Tchaj-wanu objevila zpráva citující Duowei News, že posledním zákazníkem pro ta francouzská plavidla Mistral je Čína. Zpráva dále uváděla, že mikroblog Čínské lidové osvobozenecké armády se zmínil o návštěvě francouzských úkolových sil. Francouzi tam poslali dvě válečné lodi včetně Dixmunde, tj. poslední lodi třídy Mistral postavené pro Francouzské námořnictvo. Francouzské námořní úkolové síly se také skládaly z Aconitu, fregaty třídy La Fayette. Tato zpráva dále uváděla, že tato návštěva znamenala první návštěvu francouzských lodí Mistral zakotvených v čínském přístavu. Všechna tato aktivita se odehrála uprostřed politických těžkostí, jak se vypořádat s prodejem vzhledem k pořád platnému embargu Evropské unie proti Číně jako odvetnému kroku proti Pekingu za potlačení protestů na Náměstí nebeského klidu z roku 1989.

Obojživelné útočné lodi třídy Mistral pojmenované po chladivém severozápadním větru, který vane z francouzského pobřeží do vod severu Středozemního moře, jsou dobře vybaveny pro ostrovní válčení a pobřežní projekci síly stejně jako pro velení. Pro Čínu by investice do pokročilého příbřežního obojživelného plavidla dávala smysl vzhledem k současnému napětí kvůli sporným ostrovům a námořním útvarům ve Východo a Jihočínském moři. Mistral je rovněž schopný zajišťovat humanitární pomoc a aktivity při scénářích záchranných prací při katastrofách, když má na palubě i rozsáhlé nemocniční zařízení.[/quote]

Francouzi dále Mistraly modifikovali, neboť měly pro Rusko zabezpečovat ruské námořní vrtulníky Ka-27 Helix. I Čína provozuje Ka-27 i ještě pokročilejší Ka-28. Čína má jak scénáře pro jejich nasazení, tak vojenské infrastruktury potřebné k efektivnímu využití těchto lodí. Čína by dále mohla uplatnit své domácí know-how a Mistraly modifikovat tak, aby posloužily jako mocné základny protiponorkového válčení. Hangárová paluba Mistralů by mohla umožnit hlídkové operace provozované vrtulníky PLA-N s daleko menšími omezeními než na jejich vlastních fregatách Typu 056A třídy Jiangdao.

Samozřejmě, že nic z toho včetně chatrných fám posbíraných různými zdroji neznamená, že by Čína měla být nějak blízko uzavření nákupu na tyto dva Mistraly, které se nikdy nedostanou k Ruskému námořnictvu. Možnost, že by si Čína ty Mistraly vyčachrovala na volném trhu, by určitě u Spojených států vyvolala ty samé obavy, jako výhled na jejich prodej Rusku počátkem roku 2014. Komentátoři už zkoumali myšlenku, že by dávalo smysl, aby Spojené státy tyto lodi z trhu stáhly, aby si Čína nemohla přidat dvě schopné lodi do svého rostoucího a čím dále modernějšího námořnictva.

Ač se zdá, že tyto prodeje jsou nepravděpodobné, sledujte to. Osud těchto dvou volných francouzských Mistralů by mohly skončit tím, že ještě více vychýlí rovnováhu sil v Asii, kdyby si je Čína mohla koupit.

* * *

Abychom to shrnuli: Rusko ukončilo obchod, vstupuje do toho Čína, Francie to prodá Číně, a pak si to Rusko koupí od Číny.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com