Čína může strhnout americkou měnu pomocí svých zlatých rezerv, píše Want China Times s odvoláním na Duowei News. Čína je schopna strhnout nestabilní americkou měnu pomocí 30 tisíc tun zlatých valutových rezerv, tvrdí čínský ekonomický pozorovatel Jin Zihou. Podle jeho slov, hodlá-li Čína hodit USA rukavici na globálním obchodním a finančním trhu, bude muset Peking využít opravdu velkého množství zlata. Vydání podotýká, že jedním z kroků na této cestě bude zapojení čínského jüanu do koše rezervních měn MMF, v němž už jsou USD, euro, libra šterlinků a japonský jen.


Podle názoru Duowei News se připravuje ČLR zjevně na prudký pokles kurzu USD, a zvyšuje své zlaté rezervy. A nejen Čína, zdůrazňuje vydání a uvádí jako příklad Rusko, které od r. 2005 zvýšilo své zlaté a valutové rezervy dvojnásobně, a také MMF, které má zásobeno 2,8 tuny zlata.

„Vlastní-li Čína skutečně 30 tisíc tun zlata, pak bude mít jüan mohutnou podporu. Ale dokonce když tomu tak není, nikdo nebude popírat, že Čína „si sbírá" zlato ve velkém měřítku, a že její vliv a postavení na světových finančních trzích se značně upevnily", podotýká Duowei News.

Čínská ekonomika předhoní americkou v r. 2016, což udělá z jüanu hlavní světovou rezervní měnu, píše vydání s odvoláním na prognózy Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj.

Je však málo pravděpodobné, že těmto změnám dojde najednou, podotýká Duowei News a dodává, že zatím není známo, jestli disponuje Čína dostatečnými zlatými a valutovými rezervami, i když je tato země na prvním místě ve světě v objemu těžby zlata.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com