Dnes ráno jsme se dověděli, že na rozdíl od toho, co činitelé řecké vlády po většinu týdne tvrdili, nemají Atény dost peněz, aby v úterý MMF zaplatily 750 milionů €. Řecko si místo toho většinu těch peněz půjčilo (podle nejmenovaných činitelů 650 milionů €) ze svých rezerv SDR u MMF. Tyto peníze se musí během 30 dnů splatit. To v podstatě znamená, že MMF platí sám sebe a vyvolává to směšně absurdní scénář, v němž se předpokládá, že Řecku se podaří věřitele přesvědčit, aby koncem tohoto měsíce uvolnili tranši 7,1 miliard €, kdy MMF pošle Řecku peníze, které ty peníze pošle hned zpátky MMF, aby se doplnil fond u MMF, který byl vyčerpán MMF, aby si samo splatilo peníze dávno už dlužené Řeckem. Prostě řečeno: Řecko převedlo systém financování kruhem na úplně novou úroveň.


Mezi tím toho už má MMF podle El Mundo pochopitelně dost, takže tento Fond už nebude na novém programu pro Řecko spolupracovat, což je cosi, o čem německý ministr financí Wolfgang Schaeuble naznačil, že by mohlo být, co se týče strukturace dalšího výkupu z dluhů pro Atény, změnou hry.

Je to únik, nejspíš hra skončila. Řecko nemá dost hotovosti, aby si udrželo fasádu, a MMF nemá dost politické vůle, aby s tou fraškou pokračoval dál. To naznačuje, že jak Řecko, tak věřitelé, před tím známí jako „Trojka“, se budou muset uchýlit k Plánu B. S tím je ale problém – zvláště když činitelé EU zašli až tak daleko s objasňováním toho, že žádný Plán B není, protože přiznání, že takový plán existoval, by bylo přiznáním, že euro je ve skutečnosti přeci jen rozpustitelné, což je cosi, co je ve slušné politické diskusi mezi evropskými politiky tabu. Tady je toho jeden příklad od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Vrcholný činitel EU v pondělí na Atény a jejich věřitele naléhal, aby dosáhli pokroku ve svých rozhovorech o dohodě hotovost za reformy, s varováním, že neexistuje žádný „Plán B“ pro případ řeckého bankrotu.

„To, co teď potřebujeme, je skutečný pokrok,“ řekl německým novinám Welt am Sontag první vicepresident Evropské komise Frans Timmermans.

Když byl Timmermans tázán, zda existuje „Plán“ pro případ bankrotu Atén, tak odpověděl: „Ne, pro Řecko žádný ‚Plán B‘ neexistuje.“[/quote]

Tohle bylo ze soboty. Teď jsme jen o tři dny později a ukazuje se, že Plán B opravdu existuje a v podstatě jím je pro Řecko balíček na rozloučenou. Tady je více od Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Vlády euro-oblasti uvažují, že dají dohromady balíček pomoci pro Řecko, aby změkčil dopady na ekonomiku této země, kdyby byla nucena opustit euro, tvrdí dva lidé zasvěcení do těchto diskusí.

Řecká vláda neočekává, že by takovou pomoc potřebovala. Ministerský předseda Alexis Tsipras říká, že neuvažuje o opuštění tohoto bloku a že se zaměřuje na opatření té pomoci, kterou potřebuje, aby se vyhnul bankrotu.

Kdyby přeci, tak evropští činitelé uvažují o mechanismu, jak Řecko oplotit, jak politicky, tak ekonomicky, pokud by se od eura odtrhlo, aby tak zbytek tohoto měnového bloku odstínili od takovéhoto odpadnutí, řekl jeden z těchto lidí.

„Plán B vždy existuje,“ řekl v úterý při interview v Římě ekonomický poradce italského ministerského předsedy Matteo Renziho, aniž by se konkrétně zmiňoval o tomto balíčku pomoci. „Musíte si ale položit otázku, kdo má schopnost k tomu v takovém případě přikročit. A myslím, že když si začnete dělat seznam, tak si velice rychle uvědomíte, že ten seznam je velice krátký.“

Ač ministři financí euro-oblasti při pondělní schůzce v Bruselu uvítali pokrok, kterého Řecko dosáhlo, aby se kvalifikovalo na větší finanční pomoc, tak politici mají pořád starost, že Tsipras by nemusel být připraven spolknout ústupky nezbytné k jejímu uvolnění.[/quote]

Takže v sobotu byl Plán B nemyslitelný, ale v úterý „Plán B vždy existuje,“ což nám připomíná časy, kdy Mario Draghi řekl Zero Hedge, že neexistuje nic takového jako Plán B, když přijde na nesolventní národy periferie k jejich odříznutí od ELA, a tak rozbití tohoto měnového bloku. Pro připomínku, zde uvádíme, co Draghi řekl: „Pokud se Euro zhroutí a pokud nějaká země Euro opustí, tak to není jako zabouchnutí posuvných dveří. Je to velice závažná věc. Tohle je projekt Evropské unie. Proto je to pro vás tak těžké, když se ptáte lidí, jako jsem já, „co by se stalo kdyby. Není žádný Plán B.“

Nazvěte to plánem „B“ nebo plánem „C“ nebo plánem na „lokalizaci katastrofy tak, aby se do myslí španělských a italských střadatelů nezačaly vkrádat myšlenky na re-dominaci rizika,“ co to ale obnáší, je půjčka na obsluhu bankrotu, a už samotný fakt, že se to zmiňuje v médiích, nejspíš znamená, že plán byl už ukut. Jedinou zbývající otázkou je, jak ten balíček na rozloučenou pro Řecko bude vypadat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com