John Kerry se dnes poprvé po dvou letech, po návštěvě Saúdské Arábie z minulého týdne setkává s ruským presidentem Vladimirem Putinem jako nejvýše postavená US návštěva za dva roky a určitě od počátku ukrajinského presidentského puče, který se mezi tím rozvinul do občanské války. Podle WSJ tento vrcholný US diplomat „plánuje na pana Putina naléhat, aby dodržel ukrajinskou dohodu o zastavení palby uzavřenou v únoru a zopakovat US slib stáhnout sankce, pokud se shledá, že Rusko ji plně dodrželo, řekl vedoucí činitel administrativy.“ To není vše: Kerry má rovněž v úmyslu tlačit na snahu o odstavení syrského vůdce od moci, a předhazovat jaderné rozhovory s Íránem, šlamastyku v Jemenu a rozdrobení Libye, řekl tento činitel. Kerry rovněž vznese US odpor vůči ruským prodejům účinných protileteckých systémů Íránu.


Takže jistě, na talíři přiženěného dědice kečupového království bude spousta kečupu, avšak tak nějak pochybujeme, že by se ruská strategie u všech výše zmíněných záležitostí byť i o nejmenší ždibec změnila.

Jak WSJ dodává, Kerry se před schůzkou s panem Putinem sešel na více než čtyři hodiny v hotelu v černomořském letovisku ve městě Soči s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Nejspíš diskutovali více méně o tom samém, nebo spíš Kerry povídal a Lavrov poslouchal.

Ti dva jsou vyobrazeni na fotce níže, na níž Kerry svému ruskému protějšku na schůzce loni v Paříži podává dva Idažské brambory.

Takže poté, co Kerry předestře Putinovi všechny US požadavky, tak ještě utrousil, že chce udržovat komunikaci s Ruskem otevřenou. Což je dobře, protože věříme, že Rusko bude mí i nějaký ten svůj vlastní požadavek.

[quote align="center" color="#999999"]

„Padly teď otázky, že by to nemusel být nejlepší okamžik“ k návštěvě pana Putina, řekl tento vyšší činitel administrativy informující reportéry o této návštěvě. „Chtěli jsme jasně zajistit, aby když už tu cestu vykoná, aby měl šanci mluvit i s hlavním tvůrcem rozhodnutí.“

Pan Kerry po Soči směřuje do tureckého Anatalya, aby se ve středu zúčastnil schůzky s ministry zahraničí Severoatlantické smluvní organizace (NATO). Pan Kerry se rovněž setká s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlo Klimkinem, tureckým ministerským předsedou Ahmetem Davutoglu a s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem.

Pan Kerry se s panem Lavrovem krátce po příjezdu do Soči zúčastnil smutečního ceremoniálu u válečného memoriálu Zavokzalny věnované více než 2 000 ruských vojáků, kteří během II. světové války zemřeli na svá zranění v nemocnicích v Soči.[/quote]

Takže opět uvážíme-li, že při přehlídce 9. května seděl čínský president hned vedle Putina…

Při přehlídce, které se účastnili čínští vojáci a kterou bojkotovali všichni západní vůdci, takže lze jen málo pochybovat o tom, že by tento fingovaný pokus oslavovat ruské vítězství nad nacistickým Německem nebyl příliš málo a příliš pozdě.

A když už mluvíme o Číně a Rusku, je to těžko náhoda, že v den, kdy Putin udělil Kerrymu audienci, je rovněž dnem, kdy ty dvě super-mocnosti zahájily své vůbec první společné námořní válečné hry, a to kuriózně zrovna ve Středozemním moři, kde nikdo z nich nemá žádné pobřeží, což je to cosi, co přehnaně defenzivní LA Times označil za „nepravděpodobné a provokativní.“

Právě proto si to ty dvě země takto vybraly.

[quote align="center" color="#999999"]

10 dnů manévrů, které se rozběhly v pondělí, bude obsahovat cvičení ostré střelby ve strategickém moři kontinentální Evropy, Afriky a Středního východu. Tohle neušlo nikomu: Nová mocná aliance východních obrů dělá ramena přím na zadním dvorku Západní Evropy – zrovna tak, jako to Čína sama dělá v Pacifiku.

Tyto válečné hry přichází po návštěvě čínského presidenta Xi Jingpinga v Moskvě, která vyvrcholila oslavami Dne vítězství a kde strávil tři dny uzavíráním obchodů za miliardy dolarů s ruským presidentem Vladimirem Putinem. Ruští spojenci z II. světové války stáli převážně stranou.[/quote]

Čínské mediální kanály tuto událost berou daleko méně dramaticky než ty v US. Zde to je od Xinhua:

[quote align="center" color="#999999"]

Čínské a ruské námořní síly v pondělí zahájily společné vojenské cvičení v jihoruském přístavním městě Novorosijsk.

Vojenští činitelé obou stran se zúčastnili zahajovacího ceremoniálu tohoto cvičení „Spojené moře 2015“, čtvrtého od zahájení společných čínsko-ruských námořních cvičení v roce 2012.

Cvičení naplánované na 11.-21. května do Středozemního moře za účasti devíti hladinových lodí z obou námořnictev je naplánované do čtyř fází se zaměřením na námořní obranu, doplňování zásob a eskortu.

Ty dvě strany připraví podrobné uspořádání cvičení koncem dne a očekává se, že lodi opustí Novorosijsk, aby vpluly do středomořských vod v úterý.

„Společné cvičení není zaměřeno proti žádné třetí straně a nemá nic společného s politickou situací v regionu,“ řekl mluvčí ruského ministerstva obrany.

Mluvčí čínského ministerstva obrany Geng Yansheng řekl už počátkem dne, že cvičení prohloubí přátelskou a pragmatickou spolupráci mezi Čínou a Ruskem a posílí schopnosti reakčních operací v případě bezpečnostní hrozby na moři.[/quote]

Ale zpět k západní verzi těchto věcí:

[quote align="center" color="#999999"]

„Lidem, kteří to nazývají osou užitečné spolupráce … nedochází širší souvislosti,“ řekl Gilbert Rozman, profesor Princetonské University, který píše a vyučuje o záležitostech severovýchodní Asie. „Toto jsou vztahy ohledně národní identity a velkého úsilí obou zemí o zřízení jiného druhu mezinárodního řádu.“[/quote]

Uvážíme-li naprostý kolaps amerického pokusu o bojkot expanze čínské rozvojové banky AIIB, tak prozatím odvádí zatraceně dobrou práci. A jaká je US propagandistická pointa:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko upřednostňuje více bipolární vztahy s Čínou, řekl Rozman, zatímco to vypadá, že Peking upřednostňuje současné udržování hybnosti ve zlepšování vztahů se Spojenými státy v „trojúhelníkovém“ modelu zahraniční politiky.[/quote]

No, taková je jedna verze této věci. A pak je tu tohle: „Hlavní čínský deník Xinhua píše anti-US tirádu epických rozměrů, v níž proklíná Ameriku jako zdroj všech globálních finančních neduhů.“

V důsledku toho tu máme pár fotek z prvního společného námořního cvičení mezi Čínou a Ruskem, a nikoliv Čínou a US.

Poznámka: Rusko s Čínou provedlo už více námořních cvičení, ale vždy si hrály na společné záchranné operace aj. Teď má jít poprvé společné bojové operace proti společnému nepříteli.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com