Evropa si už konečně musí uvědomit, kdo je pro ni skutečnou hrozbou – Rusko nebo Washington, jehož politika podněcuje Starý svět k problémům, které nikdo nepotřebuje, píše americký politolog a bývalý státní činitel Paul Craig Roberts ve svém blogu. Politolog připomíná, že v červnu skončí platnost sankcí proti Rusku, jestliže členové Evropského parlamentu nepřijmou jednomyslně rozhodnutí o jejich prodloužení. Podotýká, že řada zemí se už vyslovuje proti takovému rozhodnutí, negativní postoj vůči ekonomickému nátlaku na Rusko už vyslovila Česká republika a Řecko.


Ministr zahraničí USA John Kerry ví o šířící se opozici vůči sankční politice. Díky třem hlavním nástrojům americké zahraniční politiky — lobbismu, hrozbám a nátlaku — už Washington upozornil evropské chráněnce na potenciální dopad pro ně v případě odmítnutí prodloužení sankcí proti Moskvě. V červnu uvidíme, jestli se Spojeným státům podařilo potlačit protest svým zastrašováním", píše Paul Craig Roberts. Vlajka USA a vlajka EU © AFP 2015/ GEORGES GOBET Analytik: Evropa se pokouší znovu získat důvěru Ruska navzdory nátlaku z USA.

V Evropě si musí uvědomit, jestli bude skutečně odplata za nepodřízení se politickému programu Washingtonu citelná, soudí politolog.

Podle Robertsova mínění je konfrontace s Ruskem v jakémkoli smyslu nevýhodná pro země EU, protože konfrontace může, jestliže dospěje až ke svému vrcholu, zničit samotnou Evropu.

Politolog zdůrazňuje, že tvrzení USA o hrozbě nejsou stále podložena fakty: neexistují žádné důkazy vojenské přítomnosti Ruska na Ukrajině nebo pokusů Moskvy ohrožovat země východní Evropy.

Jako kontrast k této rétorice rozvíjí Washington nadále tak zvanou Wolfowitzovu doktrínu: zatímco dřív bylo cílem americké politiky Rusko, teď přibyla na tento seznam i Čína. Roberts upozorňuje na zprávu americké Rady pro mezinárodní vztahy, v níž je Peking definován jako hrozba pro mezinárodní řád. Washington zkrátka nechce přijmout to, že se objevila ruská nebo čínská sféra vlivu kdekoli na světě, ve zprávě Rady pro mezinárodní vztahy je taková politika Spojených států delikátně označena za politiku zachování míru bez hegemonie kohokoli, s výjimkou samozřejmě Washingtonu, podotýká politolog.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com