Prohlášení presidenta Petra Porošenka, že válka na Ukrajině skončí, až Kyjev znovuzíská Donbas a Krym, povede jen k eskalaci konfliktu, řekl v pátek oficiální vyslanec samozvané Doněcké lidové republiky u Kontaktní skupiny Denis Pušilin. „Takováto Porošenkova prohlášení jsou zaměřena na eskalaci konfliktu na Donbasu. Toto opětovně potvrzuje skutečnost, že Kyjev není připraven realizovat všechny podmínky Minských dohod,“ citovala Pušilina prohlásit tisková agentura Doněcka. Tento vyjednavač Doněcké republiky řekl, že slova oficiálního Kyjeva odráží postoj podobný jeho „zámořským sponzorům“, kteří nemají zájem na mírovém řešení v tomto válkou rozervaném regionu.


US pomoc 200 milionů $ na poskytnutí zbraní Ukrajině a na výcvik její armády US Sněmovní komise ozbrojených služeb ve čtvrtek schválila návrh zákona předjímající poskytnutí 200 milionů $ pro Ukrajinu na zbraně a na výcvik její armády.

Očekává se, že Sněmovna reprezentantů se touto otázkou bude zabývat už brzy.

„Toto nám opětovně říká, že zámořští sponzoři Kyjeva se připravují na novou válku a neplánují jednat v souladu s Minskem 2 (balíček opatření k realizaci Minských dohod z 12. února),“ řekl v komentáři pro toto zpravodajství.

„Doufáme, že tyto akce Kyjeva nebudou překážet zahájení činnosti podskupin Kontaktní skupiny, jelikož obnovení míru závisí právě na jejích efektivní práci,“ zdůraznil Pušilin.

„Jsme připraveni na jakýkoliv průběh událostí, ale uděláme, co je možné, k vyřešení situace u jednacího stolu,“ řekl.

Před tím v pátek řekl vojenský mluvčí Doněcké republiky, že Kyjevské síly po čtvrtečním interview presidenta Petra Porošenka s Ukrajinským TV kanálem STB zvýšily svou aktivitu.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org