7 dní v týdnu, 8 hodin den a vyděláte si tohle? Práce u McDonald’s znamená minimální mzdu a garanci mastných skvrn na oblečení. Jako brigáda pro studenty to může být ještě ucházející, ale pokud tam pracujete na plný úvazek, de facto to znamená, že si musíte najít druhou práci, abyste se vůbec uživili. Předcházející fotografie ukazuje kampaň na podporu zvýšení minimální mzdy v USA, která je 7,25$/hod. Doprovázející text říká:


[quote align="center" color="#999999"]

„V případě, že by někdo nevěřil, je tomu skutečně tak. Mzda za plný úvazek u McDonald’s je opravdu taková. Asi stojí za připomenutí, že průměrné náklady za pronájem 1+1 v USA je 8993 – 11410$ , což je zhruba 82% toho, co si u McDonald’s vyděláte za celý rok.“ [/quote]


Jak je možné, že lidé pracující pro multimiliardový řetězec mají existenční problémy?

To, co McDonald’s nedává svým řádovým zaměstnancům, připisuje na konta jejich CEO. Existují ale ještě mnohem zajímavější čísla.

Poté, co McDonald’s vyhodil bývalého CEO Dona Thompsona, dal mu kontrakt na jednoroční konzultaci za 3 miliony dolarů. Zaměstnanci v kuchyni by museli pracovat 6631 hodin, aby dostali to, co Thompson za týden konzultování.

Naštěstí snahy o zvýšení minimální mzdy jsou čím dál tím častější a podporují ji města i státy napříč USA.

  • San Francisco zvýší minimální mzdu na 15$/h od r. 2018
  • Oakland přistoupil na 12,25$/h
  • Seattle schválil rovněž 15$/h od r. 2021
  • Aljaška, Arkansas, Nebraska i Jižní Dakota pak přijaly návrhy na zvýšení mezd

McDonald’s by se měl poučit, že pokud má korporace vysoké zisky, což má, na výdělku by se měl podílet celý tým, který k takovým výsledkům přispěl.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  addictinginfo.org