Hlavním faktorem růstu a posílení ruské měny, byl podpis minských dohod o Ukrajině, odsouvající na vedlejší kolej ceny ropy, dříve určující kurz měny, píše americká agentura Bloomberg. Rostoucí kurz rublu popřel odhady většiny západních analytiků, kteří nevzali v úvahu hlavní faktor posilování ruské měny – příměří na Ukrajině, sděluje Bloomberg.  "Za první tři měsíce roku 2015, ruská měna svými parametry přešla z kategorie nejhorší na světě do kategorie nejlepší, a popřela předpovědi i analytiků nejpřesnějších ve svých  prognózách," – říká agentura.


Podle agentury Bloomberg, pokles cen ropy na šestileté minimum a snížení úrokových sazeb, což se dříve jevilo jako ukazatel oslabení rublu, se dnes změnily na druhou stranu, a hlavním faktorem se stalo příměří na Ukrajině.

"Ani jedna z mých předpovědí pro rubl se nesplnila," – řekl vedoucí oddělení moskevské obchodní investiční společnosti "Veles Capital" Jevgenij Šilenkov.

"To je naše nová realita – existuje příliš mnoho různých faktorů, které ovlivňují rubl, příliš mnoho prvků v rublové matici. Rubl je naprosto nepředvídatelný,." – je přesvědčen.

Podle Simona Quijano-Evanse, vedoucího výzkumu rozvíjejících se trhů na londýnské pobočce Commerzbank AG, aby bylo možné posoudit směr pohybu rublu, by investoři měli sledovat vývoj ve východní Ukrajině.

Jeho předpovědi za poslední čtyři čtvrtletí byly nejblíže k tomu, co se děje na trhu. Předpovídá upevnění rublu o 3,9%, v aktuálním čtvrtletí a zvýšení kurzu místních obligací, pokud příměří snižuje vyhlídky na zpřísnění západních sankcí, a nafta již nepadá v ceně.

Kolísání směnných kurzů rublu jsou velkým problémem pro analytiky, řekla agentura. Skrytá volatilita měny v minulém měsíci na konci čtvrtletí byla nejvyšší na světě, což zvýšilo náklady na pojištění měnového kurzu a zkomplikovalo prognózy, píše Bloomberg.

Rubl posílil v prvním čtvrtletí o 4,4%, i když Banka Ruska snížila svou diskontní sazbu celkově o 300 bázových bodů, zatímco ropa Brent byla v průměru za 55,17 dolarů za barel, neboli o 29% méně než v předchozích třech měsících.

Úspěchy prvního čtvrtletí, mohou pokračovat i ve druhém. Mluví o tom hlavní ekonom pro Rusko z londýnské Royal Bank of Scotland Group Plc. Taťána Orlová, podle jejichž předpokladů do konce června rubl vůči dolaru posílí o 5,1% a dosáhne ukazatele 55,4.

 

Jak se vytváří kurz rublu

Ruský rubl je oficiální měnou vytvořenou pro uskutečnění zúčtování v RF. Centrální bankou Ruska je nastavován kurz rublu vůči ostatním měnám. Oficiální kurzy cizích měn vůči rublu se nastavují denně ( v Po-Pá ) příkazem Banky Ruska, vstupují v platnost pro příští kalendářní den po dni stanovení a platí do vstupu v platnost dalšího příazu Banky Ruska o měnových kurzech zahraničních měn.

Seznamy cizích měn, oficiální devizové kurzy ve vztahu k rublu  stanovené Bankou Ruska, se publikují ve "Věstníku Banky Ruska", a na internetových stránkách Banky Ruska.    Podrobněji o tom, jak se nastavuje kurz rublu a na čem závisí, čtěte v informaci RIA Novosti >>

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: P. Reif

    Zdroj: ria.ru