Ukrajinské ozbrojené síly začaly s masivním ostřelováním Doněcka, Gorlovky a Dukačejevska z tanků. Pozice milicí Doněcké lidové republiky podél celé frontové linie jsou pod dělostřelbou. Navíc probíhají vážné potyčky v osadě Širokino u Mariupolu. Jeden bojovník ze sil DLR byl zabit. Pod palbu se dostal i tým televizního kanálu REN. Vojáci NATO a České republiky se ve čtvrtek na letišti Pardubice v České republice zúčastnili cvičení zvaného „Ušlechtilý skok“. Bylo to zahajovací cvičení a první test jejich nových sil rychlé reakce, o kterých NATO říká, že jsou vytvořené, aby „čelily novým hrozbám od Ruska.“


Někteří experti věří, že cvičení má spíše ofenzivní než defenzivní povahu, a že jde fakticky o přípravu na první úder proti Rusku. Ale ve skutečnosti tím nejdůležitějším aspektem v tom je skutečnost, že „Ušlechtilý skok“ v České republice začal zrovna, když US podporovaný kyjevský režim začal s masivním ostřelováním regionu Donbas.

Ukrajinští prokurátoři reaktivovali vyšetřování zahájené před 10 lety proti oligarchovi Igoru Kolomojskému, řekl v pátek generální prokurátor této země Viktor Šokin v interview se zpravodajským portálem LB.ua. Tento trestní případ z roku 2005 Kolomjského vinil ze zosnování útoku na advokáta Sergeje Karpenka, k němuž došlo během konfliktu o Dněpropetrovský závod ve městě Zaporožia na jihovýchodě Ukrajiny, což je jeden z hlavních výrobců speciálních ocelí a slitin v Evropě. Advokát byl třikrát bodnut, ale tento útok přežil, avšak později byl nucen opustit zemi. Šokin, který v té době býval náměstkem generálního prokurátora, na vyšetřování dohlížel. Takže válka mezi Porošenkem a Kolomojským, dvěma nejmocnějšími oligarchy na Ukrajině, pokračuje s obnovenou zuřivostí.

Tajemník NSDC Ukrajiny Olexandr Turčinov konstatoval, že Kyjev má schopnost vytvořit „špinavou“ atomovou bombu. „Použijeme všech dostupných zdrojů i pro tvorbu takovéto úspěšné zbraně,“ řekl. Zdůraznil, že tou nejdůležitější věcí je, aby tato zbraň byla úspěšná. „To, co je na tom špinavého nebo čistého je jen technická záležitost.“ Ruský místopředseda vlády na to reagoval jen krátce: Hlupák.

Delegace syrské vlády během druhého kola rozhovorů vedených tento týden v Moskvě kvůli řešení Syrské občanské války souhlasila s návrhy předloženými ruskými zprostředkovateli, řekl ve středu ITAR-TASS zdroj obeznámený s probíhajícími vyjednáváními. Podle tohoto zdroje k agendě navržené ruskou stranou a schválené Sýrií patří: vyhodnocení současné situace, sjednocení národních sil ke konfrontaci s problémy včetně terorismu a budování důvěry mezi opozicí a občanskou společností. Navíc tento zdroj řekl, že plán Moskvy nastiňuje zahájení politického procesu stejně jako odstupňované kroky v rámci programu národního usmíření.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz