Minulý týden promluvil na setkání Nebraska Oil and Gas Commission nejmenovaný farmář o své zkušenosti bývalého zaměstnance v ropném průmyslu vzhledem k návrhu na hydraulické štěpení hornin v Nebrasce. Farmář byl znepokojen dopadem této metody na vodní toky a jejich kontaminací, která by se mohla rozšířit i do dalších států. Aby ilustroval potencionální hazard tohoto plánu, přinesl komisi vzorek frakované vody a vyzval komisi, aby se jí napila. Ta to jednoduše okomentovala „bez komentáře“.


Frakování je metoda, která se používá k extrakci zemního plynu z podzemí. Má však svá negativa. K jejímu provedení je potřeba chemikálií, které mohou následně kontaminovat půdu. Navíc bylo potvrzeno, že může způsobovat zemětřesení kvůli porušení zemského povrchu.

New Scientist uvedl:

[quote align="center" color="#999999"]

Nový geofyzický výzkum vedený Won-Young Kimem na Columbia University je nejčerstvějším důkazem, že operace spojené s frakováním mají vliv na zemětřesení. Nejvyšší zaznamenané zemětřesení způsobené touto metodou se událo 31. prosince 2011 a mělo sílu 3.9. [/quote]

Ve většině případech je půda v blízkosti frakovaných oblastí otrávená a její majitelé se nemohou nijak bránit. Bohužel se ale proti tomu nikdo nemůže moc obrátit, protože spoustu lidí o této metodě ještě moc neví.