Jak jsme před týdnem uvedli, tak volání Vladimira Putina po Eurasijské měnové unii jasně demonstruje, že ruský president si je opravdu vědom skutečnosti, že unipolární svět 80. let už dávno skončil. Putinova bezpečnostní rada rovněž tento týden dala na srozuměnou, že Kreml si je dobře vědom toho, že jediným cílem zahraniční politiky US je udržení Západní hegemonie přes implicitní (a občas i explicitní) politiku ohrazování zaměřenou na zvěčnění myšlenky na výjimečnost US. Moskva pak ve čtvrtek tuhle rétoriku vystupňovala, když US obvinila z pokusu odstranit ze „vzájemně zaručeného zničení“ tu vzájemnost (tj. Moskva si myslí, že Washington se pokouší zvrátit jadernou rovnováhu).


Vzhledem k tomu všemu nejsme vůbec překvapeni, když se dovídáme, že Putin teď podporuje Ruskou žádost o členství v čínské Asijské bance pro investice do infrastruktur – AIIB (kde na souhrn vývoje kolem AIIB se podívejte sem). Tady je více od RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko se rozhodlo požádat o vstup do Čínou vedené Asijské banky pro investice do infrastruktur (AIIB), řekl v sobotu místopředseda vlády této země Igor Šuvaljov.

„Rád bych vás informoval o rozhodnutí o účasti v AIIB,“ které učinil ruský president Vladimir Putin, řekl Šuvaljov na Fóru pro Asii v Boao.

Šuvaljov dodal, že Rusko vítá čínskou iniciativu Ekonomické zóny Hedvábné stezky a s radostí se chystá přikročit ke spolupráci.

„Těší nás, že můžeme přikročit ke spolupráci ve formátu Eurasijské ekonomické unie (EEU) spolu s Čínou… s volným pohybem zboží a kapitálu uvnitř EEU, který k sobě svede blíže ekonomiky Evropy a Asie. To má návaznost na Ekonomickou zónu Hedvábné stezky spuštěné čínským vedením,“ řekl.[/quote]

To přichází poté, co se v uplynulém týdnu zase další spojenec US vrhl k podpoře tohoto podniku, jelikož Jižní Korea nakonec souhlasila, že nepřipojit se není přijatelnou možností, pokud si chce Soul udržet svůj vliv v regionu. Více to ilustruje Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Jižní Korea „potřebuje hrát v mezinárodní komunitě aktivní roli, jakou si zaslouží, a jaká odpovídá jejímu ekonomickému postavení, a AIIB se stane důležitou branou k rozšíření naší finanční a diplomatické arény,“ řekl ve čtvrtek Sjong z jihokorejského ministerstva. Země se oficiálně stane zakládajícím členem AIIB, jakmile budou ostatní členové souhlasit, a až to schválí národní shromáždění, uvádí v e-mailovém prohlášení.

Čtvrtá největší asijská ekonomika se přidává ke klíčovým spojencům US počínaje Británií až po Německo a Francii, kteří podporují čínskou nabídku na vytvoření nové instituce k financování infrastrukturních projektů v Asii. Japonsko musí ještě rozhodnutí o členství učinit poté, co US vyjádřily obavy ze správní struktury tohoto fondu.[/quote]

A pak je tu Holandsko a oficiální nabídka z Austrálie a z Brazílie…

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Rusko, Austrálie a Holandsko se v sobotu staly posledními třemi zeměmi, co řekly, že se plánují připojit k Čínou vedené Asijské bance investic do infrastruktur (AIIB), čímž dodávají na váze této instituci, na níž se pohlíží jako na rozšíření čínského regionálního i globálního vlivu.

AIIB, na kterou se pohlíží jako na výzvu existujícím institucím jako Světová banka a Asijská rozvojová banka, narazila na chladné přijetí od Spojených států, ale i přesto evropští spojenci US včetně Británie, Francie, Německa a Itálie už oznámili, že se k této bance připojí.

I další země, jako Turecko a Jižní Korea, už řekly, že se také připojí. Brazílie, která je jedním z vrcholných obchodních partnerů Číny v pátek řekla, že to také podepíše, a že si nestanovuje žádné podmínky. „Brazílie má velký zájem na účasti v této iniciativě,“ uvedla v prohlášení kancelář presidentky Dilmy Rousseff.[/quote]

Abychom to řekli krátce, všichni kromě US a Japonska jsou už na palubě, a Japonsko o návrhu vážně uvažuje. Teď už není otázkou, zda pokračuje de-dolarizace, nýbrž zda s posunem od nadnárodních institucí pod US dominancí, který je na obzoru až tak, že hlavní kůň, na kterého US vsadily – ADB – z dostihu vypadl, přijde i agresivní tlak Číny s protlačováním hegemonie yuanu pomocí AIIB. Samozřejmě, že Peking sice zlehčuje myšlenky na to, že by mol použít novou rozvojovou banku jako prostředku postupu vřed s globální stopou Číny, ale jak jsme uvedli ve čtvrtek, činy mluví hlasitěji než slova.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz