Poznámka: Aby to nebylo jen z alternativ. Tento článek je původně z amerického mainstreamového NYTimes. Spor mezi ukrajinským presidentem Petrem O. Porošenkem a miliardářským guvernérem jednoho z regionů v zemi kvůli kontrole nad dvěma státem vlastněným energetickými společnostmi se v pondělí rozšířil, čímž novou ukrajinskou vládu konfrontoval s nejvážnější vnitřní krizí od loňského nástupu k moci. Než tento spor minulý týden otevřeně propukl, byl guvernér Igor V. Kolomojskij mezi rozhodnými přívrženci Kyjeva. Milice, které soukromě financoval, hrály kriticky důležitou roli při zastavení proruských separatistů vedoucích válku na východě a postupujících do srdce Ukrajiny.


Vypadá to však, že tato koalice je v nebezpečí, jelikož pan Porošenko a pan Kolomojskij se v posledních dnech utkali v boji o budoucnost dvou společností, UkrTransNafta a Ukrnafta, a navíc, jak oznámil president, tak přijme kroky, aby začlenil milice, jako ty kontrolované panem Kolomojským, do ukrajinských regulérních ozbrojených sil.

Tahle nevraživost přichází spolu s tím, jak je pan Porošenko pod neustálým ohromným tlakem, aby i přes pokračující válku a kolabující ekonomiku vykupovanou z dluhů desítkami miliard dolarů z mezinárodního financování, nějak demonstroval stabilitu.

Spolu s tím, jak zášť mezi nimi rostla, nařídil v pondělí pan Porošenko, aby státní bezpečnostní služba zatkla ozbrojené muže, o nichž se věřilo, že jsou loajální k panu Kolomojskému, a kteří v hlavním městě Kyjevě od konce minulého týdne okupovali kanceláře UkrTransNafta a její mateřské společnosti Ukrnafta.

Někteří prominentní zákonodárci volali po odvolání pana Kolomosjkého z jeho postu guvernéra Dněpropetrovska, zatímco nejméně čtyři poslanci parlamentu oznámili, že zjevně z loajality k panu Kolomojskému opouští stranu pana Porošenka.

V srdci sporu je zákon, který minulý týden schválil ukrajinský parlament, a ten omezuje moc pana Kolomojského jako menšinového akcionáře v těchto společnostech a dovoluje změny managementu, které on před tím blokoval.

Ve čtvrtek pozdě v noci vpadli do kanceláří UkrTransNafta maskovaní muži se zbraněmi, zjevně na podporu odvolaného generálního výkonného ředitele Olexandra Lazorka, spojence pana Kolomojského, který odmítl odejít.

Krátce poté se z budovy vynořil pan Kolomojskij, aby řekl, že jeho muži právě zmařili pokus „ruských sabotérů“ o převzetí moci nad UkrTransNafta. Když byl pan Kolomojskij ohledně své tamní nezvyklé přítomnosti konfrontován s žurnalisty, tak je proklel v zuřivě zatracujícím projevu, který byl spolu i s tím přepadem zaznamenán na videu.

Vláda říká, že k žádnému pokusu o sabotáž nedošlo.

Schopnost pana Kolomojského jako menšinového akcionáře kontrolovat rozhodování managementu je chmurným příkladem soužití mezi vládou a nejbohatšími podnikatelskými titány v této zemi, kvůli níž už roky ukrajinská ekonomika krvácí.

Avšak ještě více alarmující je to, že tento spor zdůraznil potenciální hrozbu, kterou představují soukromé milice pro křehkou novou vládu.

Toto riziko ještě zdůrazňují prohlášení pana Kolomojského k reportérům, jimž řekl, že na jeho rozkaz by během hodin mohlo do Kyjeva přijít 2 000 ozbrojených mužů. Ovšem velitel hlavní miliční skupiny pana Kolomojského Dněpro-1 na tom popřel jakoukoliv účast.

Do pondělka nebyli venku vidět žádní ozbrojení muži, avšak tato skupina loajální k panu Kolomojskému zjevně budovu pořád okupovala. Valentin Nalivajčenko, ředitel bezpečnostní služby, v pondělí řekl reportérům, že jeho agentura policii při zatýkání mužů okupujících budovu pomůže.

„Potvrzujeme, že policie a žurnalisté si v hlavním městě všimli ilegálních aktivit lidí se zbraněmi,“ řekl pan Nalivajčenko. „Máme od presidenta přísný rozkaz, aby byly všechny osoby v UkrNafta odzbrojeny.“

V dalším projevu rostoucího napětí řekl pan Nalivajčenko, že jeho agentura rovněž vyslýchala dva podřízené pana Kolomojského z kanceláře guvernéra v Dněpropetrovsku ohledně jejich možné role při vraždě agenta Ukrajinské bezpečnosti a při únosu dalšího.

Dněpropetrovsk je obecně považován za nejdůležitější průmyslový region Ukrajiny a jeho hlavní město stejného jména ležící asi 300 mil (480 km) jihovýchodně od Kyjeva je čtvrtým největším městem země. Pan Kolomojskij byl jedním z několika oligarchů, kteří byli považováni za příliš bohaté, aby je šlo podplatit, jenž byli proto ve snaze stabilizovat Ukrajinu jmenováni na vůdčí posty.

Pan Porošenko v prohlášení na své webové stránce v reakci na tohle přetahování uvedl, že dobrovolnické bataliony by se měly „vertikálně integrovat“ do regulérní Ukrajinské armády, kterou se vláda obtížně snaží přebudovat.

Pan Kolomojskij široce známý svou ranařskou povahou, i když obdivovaný za své vlastenectví, neprojevil žádné známky ústupu. V interview v televizní stanici 1+1, kterou vlastní, pan Kolomojskij řekl, že mluvil s panem Porošenkem, a že se shodli, „že tímto způsobem by se to dít nemělo.“

Avšak kritici pana Kolomojského prohlásili, že jeho akce ukázaly, že jeho prvořadá oddanost náleží jeho vlastnímu bohatství. Mustafa Najem, mladý člen parlamentu ze strany pana Porošenka, na presidenta a ministerského předsedu Arsenije P. Jaceňjuka naléhal, aby pana Kolomojského vyhodili.

„Igor Kolomojskij nemá právo nosit titul úředníka veřejné správy,“ napsal do příspěvku na blog pan Najem. „A president a ministerský předseda mají všechny páky, aby tuhle chybu napravili.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: strategic-culture.org, reformy.cz