Nový ruský strategický raketový bombardér Tu-160M předčí svými parametry britské stíhačky Typhoon, které střeží vzdušný prostor Velké Británie, oznámil expert Královského sjednoceného ústavu pro obranné výzkumy v Londýně Igor Suťagin v interview pro Daily Mail. Nadzvukový bombardér Tu-160M (čili Bílá labuť, nebo Blackjack podle klasifikace NATO) létá bez dotankování na čtyřikrát větší vzdálenosti, než stíhačky britských sil rychlého reagování. Experti dotázaní Daily Mail tvrdí, že ani jedna britská stíhačka nestačí na Tu-160M.

Igor Suťagin zdůrazňuje, že Tu-160M má velký koeficient účinnosti motoru a palivovou efektivitu, a může nést na palubě více raket s nejadernými bojovými hlavicemi.

Britští vojenští příslušníci dříve prohlásili, že v nebi jižně města Bournemouthu na pobřeží Lamanšského průlivu byly zpozorovány dva ruské bombardéry. Královské VLS poslali dva tryskové letouny Typhoon.

MZV Velké Británie zavolalo ruského velvyslance údajně v souvislosti se zprávami o letu letadel VLS RF nad Lamanšským průlivem pro vysvětlení.