George Orwell nebyl cvok; byl to cestovatel časem a my se neustále propadáme králičí dírou do 1984. Pokud žijete ve Francii, tak s vaším právem navštívit určité webové stránky právě skoncovala všemocná vláda. Proč? No přece kvůli terorismu. Podle zprávy Glenna Greenwalda „Co je děsivější: Terorismus nebo vládní blokování webových stránek v jeho jménu?“ francouzské ministerstvo vnitra právě nařídilo vládou zablokovat pět webových stránek, protože byly oficiálně obviněny z prosazování terorismu. A to je teprve začátek.


Greenwald vysvětluje:

[quote align="center" color="#999999"]

Když blok funguje správně, tak jsou návštěvníci zakázaných stránek, místo přístupu k obsahu stránek, které si vybrali, že navštíví, automaticky přesměrováni na web Ministerstva vnitra. Tam je uvítá obrázek velké rudé ruky a text informující, že se pokouší o vstup na stránku způsobující nebo prosazující terorismus: „Byli jste přesměrováni na tuto oficiální stránku, jelikož váš počítač se právě chystal připojit ke stránce provokující teroristické činy nebo terorismus veřejně toleruje.“

Žádná soudní revize tohoto rozhodnutí ministerstva vnitra. Ministr nejdříve požádá, aby vlastník webové stránky považované za nemorální tento obsah odstranil dobrovolně; a při neposlušnosti vydá ministr jednostranně příkaz poskytovatelům internetových služeb, aby tyto stránky zablokovali. Tahle cenzurní pravomoc je mu udělena na základě nedávno ve Francii zavedeného zákona poskytujícího ministru vnitra pravomoc blokovat webové stránky.

Nuceně zavírat webové stránky považované za podporující terorismus nebo kriminalizující projevy považované za „obhajobu“ terorismu je teď jak v Evropě, tak na Západě jako celku výrazný trend. Minulý měsíc v Bruselu proti-teroristický koordinátor Evropské unie vydal memorandum prohlašující, že „Evropa se potýká s bezprecedentní, rozmanitou a vážnou teroristickou hrozbou,“ a argumentoval, že v boji s ní je kriticky důležitá zvýšená státní kontrola nad internetem.

[/quote]

(fotka: výňatek z něj) „Nechci se dívat, jak se lidé chápou zbraní na Internetu,“ prohlásil ministr vnitra Bernard Cezeneuve.

Jinými slovy to, co jste se rozhodli spatřit, je zakázáno a jste přesměrováni na ministerstvo… (Určitě si drží evidenci (čti: databázi „zvláštního seznamu“) všech IP adres těch internetových uživatelů, které museli přesměrovat. To by přeci neudělali, nebo udělali?)

Tohle se objevuje spolu s příchodem útoků na Charlie Hebdo v Paříži přezdívaných francouzský 11.9. Mac Slavo z SHTF Plan poukazuje na ironii nové evropské obdoby amerického protiteroristického zákona Patriot Act a v současnosti bujícího policejního státu dohledu s příchodem těchto útoků:

[quote align="center" color="#999999"]

V rámci zakládání aparátu zlepšené policejní práce a sdílení zpravodajských poznatků týkajících se akcí údajných teroristů a extremistů, vydalo 12 evropských ministrů spolu US ministrem spravedlnosti Ericem Holdeream společné prohlášení o záměru: „Vzdorovat násilnému extremismu“ a „bojovat proti radikalizaci, zvláště na Internetu,“ a to zčásti přes „hladké ohlašování a odstraňování materiálů, jejichž cílem je podněcovat nenávist a teror.“ Mezi tím se zaměřují na posílení evropské hraniční kontroly, „přikračují k detekci a ke sledování cestovních pohybů“ a k posílenému vynucování zákona zvláště při „práci na omezení dodávek ilegálních střelných zbraní po celé Evropě.“

Ač se toto prohlášení uchyluje k zapřísahání se respektem „pečlivým dodržování základních svobod a fór pro svobodu projevu v plném respektu k zákonu,“ tak k tomuto moc nepřispívají se svým zaměřením na nový dohled a policejní pravomoci k odstrašení od svobody projevu ve jménu boje proti radikalizaci. Vypadá to, že teroristé zase jednou vyhráli už před tím, než boj vůbec začal.[/quote]

Jak hrozná ironie to je, uvážíme-li, že Charlie Hebdo je považován za teroristický útok na svobodu projevu, a tím to všechno začalo.

Takže bude snad Francie bojovat proti teroristickým útokům na svobodu projevu pomocí útoků na svobodu projevu?

Takže teď žijeme v čase, kdy se vlády zjevně pod vše-pokrývajícím pláštíkem „národní bezpečnosti“ pouští do rozhodování o tom, co je pro vás dobré říkat, vidět nebo si myslet. Kam se až po tomhle namazaném skluzu sklouzneme? Jak dlouho to potrvá, než pouhý nesouhlas s vládou bude považována za „teroristickou hrozbu“ on-line?

Jen počkejte, až tu začnou naplno platit pravidla FCC o neutralitě netu. Cesta k cenzuře už byla vydlážděna, Ameriko. A my jsme další na řadě.

Melissa Melton

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz