Gigant vyhledávacích enginů Google, hlavní tahoun provozu pro většinu mediálních portálů přistupuje ke změnám způsobů řazení webových stránek, o čemž prohlašuje, že má v úmyslu používat známých vyvracečských kanálů k určování „pravdivosti“ obsahu. Současné řazení Googlu určuje počet odkazů na tuto webovou stránku, což znamená, že pokud se příspěvek stane populární a prohlíží si ho miliony lidí, tak se může objevovat ve výsledcích hledání na vršku. To je však poněkud příliš demokratické pro některé, kteří by rádi protlačovali svá „fakta“ z před-schválených zdrojů.


Navrženým řešení je podle výzkumného týmu financovaného Googlem vypočítávat „Skóre důvěry znalostní báze“ pro všechny webové stránky na základě vlastní „Znalostní pokladnice“ Googlu, kdy budou podle New Scientist automatické databáze rozlišovat „fakta, s nimiž web jednoznačně souhlasí.“

„Zdroj, který má jen málo falešných faktů je považována za věrohodný,“ říká výzkumný tým.

Krátce, webové stránky, které poskytují informace, které odporují nebo zpochybňují vlastní Googlem stanovenou „pravdu“ budou shazovány v řazení na dno.

Navíc někteří z těch, kdo pracují na technologiích „pravdivostního“ řazení vyjádřili touhu ověřovat nebo vyvracet webové stránky jejich křížovými referencemi na jiné zdroje, jako je Snopes, PolitiFact a FactCheck.org. Tyto webové stránky existují a profitují přímo z vyvracení čehokoliv a všeho. Navíc už dávno byly odhaleny jako vysoce zaujaté.

To je krok, který by měl spustit poplašný zvonek u fanoušků webových stránek alternativních médií, která jsou pravidelně terčem útoku profesionálních vyvracečských webů pouze za to, že zpochybňují oficiální povídačky a popularizují v reportážích zamlčované informace.  

Lze předpokládat, že ty měřiče pravdivosti a věrohodnosti, které Google nakonec realizuje, budou vycházet z vládních tvrzení a mediálních zpráv hlásných trub mainistreamu. Vzestup alternativních médií přímo koreluje s rutinním odhalováním dezinformací, propagandy a otevřených lží chrlených právě těmito institucemi.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: prisonplanet.com, reformy.cz