Čtyři bývalí šéfové z islandské banky Kaupthing byli 12.02.2015 odsouzeni k trestu mezi čtyřmi a pěti a půl roku ve vězení. Nejvyšší soud Islandu dospěl k tomuto závěru. Čtyřka byla původně odsouzena k trestu mezi třemi a pěti a půl letům vězení u okresního soudu v Reykjavíku. K verdiktu bylo podáno odvolání k Nejvyššímu soudu.


 

Zleva na fotografii: Sigurdur Einarsson – bývalý předseda představenstva, Hreidar Mar Sigurdsson – bývalý generální ředitel, Magnus Gudmundsson – bývalý generální ředitel pobočky v Lucemburku a Olafur Olafsson – jeden z majoritních vlastníků.

Jedná se o bývalého generálního ředitele, předsedu představenstva, jednoho z majoritních vlastníkůa generálního ředitele pobočky v Lucemburku.

Čtveřice byla obviněna ze skrývá skutečností, že katarský investor, Sheikh Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al-Thani, koupil podíl ve firmě.

Al-Thani koupil podíly banky Kaupthing za peníze nelegálně nabyté. Al-Thani koupil podíl 5,1% v bance, což bylo oznámeno jen několik týdnů před krachem banky. Nákup investora byl vnímán jako zvýšení spolehlivosti pro banku, zatímco se šířily zvěsti o problémech, které banka měla.

Nejvyšší soud potvrdil verdikt pět a půl roku pro Hreidar Mar Sigurdsson – bývalého generálního ředitele, určený už okresním soudem.

Sigurdur Einarsson – bývalý předseda představenstva, byl odsouzen ke čtyřem letům vězení.

Ólafur Olafsson – jeden z majoritních vlastníků, byl odsouzen ke čtyř a půl letům ve vězení.

Magnus Gudmundsson – bývalý výkonný ředitel pobočky v Lucemburku, byl odsouzen ke čtyřem a půl letům.

Jedná se o nejtvrdší tresty za finanční podvod v historii Islandu. Čtyřka bude muset zaplatit za své právní náklady na věci částku 82 000 000 Islandských korun, tedy přibližně 15 000 000 Kč.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Martin Marcikán

    Zdroj: visir.is