Evropa začne jak s kapitálovou kontrolou, tak s hraničními kontrolami. To není jen divoký dohad. Dobře víme, že evropská politická elita je vždy jedině velice šťastná, když může ignorovat vládu zákona, kdykoliv se krize vymkne z rukou. Opravdu, a nebude to ani poprvé, kdy k tomu v EU dojde.


Už v březnu 2012, když se začala krize EU vymykat kontrole, tak tehdejší hlava Francie Nicolas Sarkozy otevřeně volal po novém projednání Schengenské dohody, tj. dohody, která z 26 národů EU učinila „bezhraniční“ útvar, v němž se jedinci mohou přemisťovat ze země do země s jen malými těžkostmi, a která rovněž umožňuje snadný obchod mezi členy EU.

Francie však nebyla sama. O několik měsíců později jak Francie, tak Německo navrhly uvalení hraničních kontrol v červnu toho samého roku.

[quote align="center" color="#999999"]

Hlasování o nedůvěře v Evropu

Německo a Francie předložily společný návrh, který by zemím Schengenské zóny umožnil dočasné znovuzavedení hraničních kontrol jako prostředku poslední záchrany, což by mohlo snad znít neškodně. Kdyby to ale udělali, že by to poškodilo jeden z nejsilnějších symbolů evropské jednoty a snad by to dokonce přispělo k rozpadu EU.

Německo s Francií to tentokrát myslí vážně. Během zasedání ministrů vnitra Evropské unie příští týden plánují tyto dvě země zahájit diskuse o znovu zavedení kontrol na národních hranicích uvnitř Schengenské zóny. Podle německého deníku Süddeutsche Zeitung formuloval německý ministr vnitra Hans-Peter Friedrich se svým francouzským protějškem Claude Guéantem dopis svým kolegům, v němž apelují na vlády, aby zase dovolily kontrolu svých hranic jako „ultima ratio“ – tj. prostředek poslední záchrany – „a to na omezené časové období.“ Údajně toto období navrhli na 30 dnů. ( zdroj)[/quote]

Co by takovýto krok mohlo vyvolat?

GREXIT: to je přesně ten samý problém, který už zase visí ve vzduchu. Opravdu, jak ukazuje níže uvedené sdělení z června 2012, navrhují vůdci EU kapitálové kontroly, hraniční kontroly, a dokonce omezení na peněžní částky, které lze po celé Evropě vybírat z bankomatů.

  • Exkluzivně: V EU se probírají plány pro nejhorší případ, kdyby došlo k odchodu Řecka z eura, uvádí zdroje.
  • Evropští finanční činitelé diskutovali o scénářích nejhorších případů s omezením částek k vybírání z bankomatů, uvalení hraničních kontrol a zavedení kapitálových kontrol, a to přinejmenším na Řecko, pokud by se Atény rozhodly euro opustit…
  • Spolu s omezením vybírání hotovosti a uvalením kapitálové kontroly rovněž diskutovali o možnosti suspendovat Schengenskou dohodu, která umožňuje bezvízové cestování mezi 26 zeměmi, k nimž patří většina Evropské unie. ( zdroj)

Jestli si myslíte, že se od roku 2012 do dneška něco změnilo, tak jste na omylu. Evropský bankovní systém a monetární unie zůstávají úplně stejně křehké, jako byly tehdy, pokud ne ještě více.

  • Evropský bankovní systém jako celek má poměr cizího kapitálu k vlastnímu více než 26 ku 1. To znamená, že CELÝ evropský bankovní systém má kapitálovou přiměřenost téměř na úrovni Lehmana (Lehman byl na 30 ku 1, když zkolaboval). – Poznámka pro české čtenáře: Krach Lehmana byl událostí, která spustila sesypání „domečku z karet“ světového finančního systému, tj. krizi 2008.
  • Abychom to uvedli do správné perspektivy, při kapitálovém krytí 26 ku 1, potřebujete, aby klesly ceny aktiv o 4%, aby to vygumovalo VEŠKERÝ kapitál. A jaká je šance, že by se evropská bankovní aktiva během posledních dvou let propadla o 4% hodnoty?

Evropská krize vůbec není za námi. A až opravdu udeří další kolo, ať už to bude kvůli odchodu Řecka z Eura nebo kvůli jinému problému, tak se zavede jak kapitálová kontrola, tak hraniční kontrola.

Evropa se blízko k takové situaci ocitla v roce 2012. Tentokrát ji z toho ale ECB nebude schopna vytáhnout na břeh.

Pokud jste ještě nepřijali opatření pro druhé kolo této finanční krize, tak vám ZDARMA nabízíme investiční zprávu Finanční krize „druhé kolo“ příručka k přežití, která nastiňuje snadné, jednoduše realizovatelné strategie, kterých můžete použít nejen, abyste ochránili své portfolio před propadem trhu, nýbrž z toho ve skutečnosti vydělali i zisk.

Phoenix Capital Research

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz