Že by už USA pomrkávaly? Možná, že pod tlakem Merkelové, která už má dost toho, jak je to z Obamovy vůle „drahé“, ministr zahraničí John Kerry právě vydal následující prohlášení… John Kerry Spojené státy vítají zprávy, že OSCE vedená Trojstranná kontaktní skupina podpořená kancléřkou Merkelovou a presidenty Hollandem, Porošenkem a Putinem dosáhla dohody o zastavení palby a stažení těžké výzbroje na východní Ukrajině a o realizaci zářiové Minské dohody.


Zvláště chválíme diplomatické úsilí našich evropských spojenců kancléřky Merkelové a presidenta Hollanda a jejich týmů o dosažení možné dohody. Činy jsou tím, na čem teď záleží. Prvním testem této dohody a výhledu na důkladné vypořádání bude plná realizace zastavení palby a stažení těžké výzbroje všech stran – Ukrajiny, separatistů a Ruska. Všechny strany musí projevit úplnou zdrženlivost a realizovat nedělní zastavení palby včetně okamžitého zastavení ruských a separatistických útoků na Děbalcevo a ostatní ukrajinská města.

Tyto strany mají před sebou dlouhou cestu, než dosáhnou míru, a plného obnovení ukrajinské suverenity. Spojené státy stojí připraveny v koordinaci s našimi evropskými spojenci a partnery pomoci. Budeme posuzovat závazky Ruska a separatistů podle jejich akcí, ne podle jejich slov. Jak už jsme dávno říkali, Spojené státy jsou připraveny uvážit stažení sankcí na Rusko, pokud budou Minské dohody ze září 2014 a tahle dohoda plně realizovány. K tomu patří úplné zastavení palby, stažení cizích vojsk a techniky z Ukrajiny, plné obnovení ukrajinské kontroly nad mezinárodní hranicí a propuštění všech rukojmí.

Rovněž vítáme zprávy, že ukrajinská vláda a MMF dosáhly dohody, která MMF umožní Ukrajině poskytnout 17,5 miliardy $ finanční pomoci na podporu ekonomických reforem. Tato dohoda Ukrajině umožní pokračovat v realizaci reforem, které potřebuje k vybudování silnější, více prosperující demokratické budoucnosti pro Ukrajinský lid.

Takže Krym, který nebyl ani zmíněn a jehož „anexe“ Ruskem Západní vůdce tak rozzuřila, si může Vlad ponechat?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com