V tom, co jemenská ministryně informací popsala jako „pokus o puč“ šíitští rebelové Houthi (podporovaní Hizballáhem a Íránem) obklíčili jemenský presidentský palác, čímž se, jak referuje Telegraph, dostali do přímé konfrontace s al-Kaiídou a s jemenskou vládou. Uprostřed nadějí na dohodu o kompromisu nebo zastavení palby v tomto konfliktu, který probíhá už od září, kdy Houthiové vpadli do Sana, jsou však poslední zprávy takové, že v zemi jde situace od zlého k horšímu…


  • JEMENSKÝ PREMIÉR ŘEKL, ŽE JE OBKLÍČENÝ MILICÍ HOUTHI: CNN
  • JEMENSKÁ MINISTRYNĚ INFORMACÍ ŘÍKÁ, ŽE VLÁDA ZTRATILA KONTROLU NAD ZEMÍ: CNN

Je zajímavé, že ceny ropy dnes uprostřed nárůstu napětí spadly – takže předpokládáme, že to trh už ocenil jako úspěšný puč – a ten zajišťuje pumpo-fest dodávek (za jakoukoliv cenu – jen nám dej výnosy) s kmeny Jelemni, kterým to sice přineslo výhodu, ale hrozí, že odříznou dodávky ropy, pokud někdo ublíží presidentovi.

  • JEMENŠTÍ REBELOVÉ HOUTHI SE ZMOCNILI STÁTNÍ TISKOVÉ AGENTURY A TELEVIZNÍ STANICE: AP

Jemenský činitel řekl, že rebelové Houthi se během ‚náběhu k puči‘ zmocnili státní tiskové agentury a televizní stanice.

  • JEMENSKÝ MINISTR ŘEKL, ŽE ŠÍITŠTÍ MILITANTI SE POKUSILI O PUČ: ARABIYA
  • JEMENSKÉ KMENY ODŘÍZNOU DODÁVKY ROPY, KDYŽ NĚKDO UBLÍŽÍ PRESIDENTOVI: JAZEERA

Kmeny v Maribu říkají, že odříznou dodávky, pokud šíitští rebelové ublíží presidentu Abdurabuhu Mansurovi Hadimu, hlásí Al Jazeera, aniž by uvedla, odkud má tuhle informaci.

A pak tohle…

  • V METROPOLI ZAČALO PLATIT ZASTAVENÍ PALBY, HLÁSÍ AFP

To ale netrvalo dlouho…

  • JEMENSKÝ PREMIÉR ŘEKL, ŽE JE OBKLÍČEN MILICEMI HOUTHI: CNN
  • KONVOJ JEMENSKÉHO PREMIÉRA POD PALBOU BOJOVNÍKŮ HOUTHI: AFP
  • U PRESIDENTSKÉHO AREÁLU V JEMENU SE OZÝVAJÍ EXPLOZE: ARABIYA

A pak to CNN potvrzuje (obrázky z hlavního města)

 

A jak hlásí Bloomberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Střelci z jemenské Houthi oblehli rezidenci ministerského předsedy Khaled Bahana, řekla o poslední eskalaci mezi touto šíitskou skupinou a úřady podporovanými sunitskými arabskými státy ze Zálivu ministryně informací Nadia Sakkaf.

Bojovníci zaujali pozice u budovy obklopující palác v Sana, řekla na Twitteru Sakkaf. Před tím propukly potyčky mezi bojovníky Houthi a presidentskou gardou u areálu presidenta Aburabuha Mansou Hadiho, což jej podnítilo, aby intervenoval, čímž skončilo zastavení palby. Během tohoto střetu bylo zabito osm lidí, řekl Sakkaf.

V Sana vzrostlo napětí poté, co bojovníci Houthi 17. ledna unesli Ahmeda Bin Mubaraka, šéfa presidentova personálu. Sakkaf řekla, že Hadi vedl s šíitskou skupinou rozhovory, aby se dohodli na propuštění Bin Mubaraka. Ale nerozvedla to.[/quote]

 

Jak vysvětluje Telegraph… Kdo jsou rebelové Houthi?

[quote align="center" color="#999999"]

Zatímco se Západ loni na podzim zafixoval na džihádisty řezající hlavy rukojmím v Sýrii, tak se rozehrávala další epizoda historických otřesů rozbíjejících Arabský svět o kus vedle.

Vypadalo to, jako by si toho Západní vůdci sotva všimli. Ale kdysi obskurní hnutí šíitských muslimů známé jako Houthiové vklouzlo ze severu do jemenského jak z pohlednice malebného hlavního města Sana, přičemž odkopli stranou Američany a Brity podporovanou armádu a v podstatě tam převzali kontrolu.

Všechny myšlenky na to, že by to byla jen drobná epizoda v zemi, jejíž politika a sveřepé klanové spory měly schopnost uvádět v úžas i její vlastní lidi, ani nemluvě o lidech odjinud, ale zaplašilo jediné prohlášení.

Íránský politik blízký nejvyššímu vůdci země Ajatolláhu Ali Chameneimu se už neudržel. Poslanec Ali Reza Zakani se pochlubil, že Sana je už čtvrtým arabským hlavním městem, které je v íránských rukou – po Bejrútu (přes Hizballáh), Damašku (přes presidenta Assada) a Bagdád (přes iráckou demokraticky zvolenou šiíty vedenou vládu).

Rozsah, v jakém Írán fyzicky Houthi vyzbrojil je sporný, ač před rokem v jemenských vodách zjevně chytili loď vezoucí zbraně z Íránu.

Avšak Houthis mají úzké vazby s Hizballáhem a zůstává faktem, že šíitské milice nebo armády teď už kontrolují jak části Saúdské Arábie u jižní hranice s Jemenem, tak i severní hranici s Irákem.

To je ohromující rána Saúdské Arábii absolutní monarchii skalního sunnitství, která šíitskou teokracii Írán považuje za smrtelného nepřítele jak z historických, tak z politických i náboženských důvodů.[/quote]

 

Kdo jsou soupeřící frakce?

[quote align="center" color="#999999"]

Vláda: ta je pořád teoreticky během příměří vyjednaného s Houthi, i když zabrali Sana, u moci. Ta je pro-Západní a má i jistou z voleb pocházející legitimitu, když pan Hadi v roce 2012 zvítězil ve volbách. I když se uznává, že neměl protivníka – ale i tak měl podporu jak parlamentní většiny, tak opozice.

Houthiové: Příznivci Houthiů jsou zaydští muslimové, přívrženci toho šíitského náboženského učení, na které se historicky pohlíží jako nejbližší sunnitskému, což zaydském kalífovi usnadňovalo vládu v Jemenu skoro až do dneška, kdy po mnoha staletích skončila v revoluci z roku 1962. Této sektě však dominoval klan věrný teď už mrtvému vůdci rebelů Husseinu Badreddinu al-Houthimu, který v roce 2004 vládě vyhlásil válku. Houthije vedlo šíitství k pro-íránským, proti-Západním postojům – jejich přívrženci nosí nášivky s nápisy: „Smrt Americe, Smrt Izraeli.“

Al-Kaiída na Arabském poloostrově: od uspořádání, které přivedlo pana Hadiho k moci se rovněž předpokládalo, že postaví Jemen do společné fronty, aby se mohl za podpory amerických leteckých sil pustit do džihádistických vzbouřenců al-Kaiídy. Bohužel vojenské úspěchy v poli převážilo více útoků sektářských rivalů z AQAP jako jsou Houthis, kterým to spojenectví s Američany dalo záminku k odporu vůči vládě.

Al-Islah: Sunitské islamistické politické hnutí, které je jemenskou verzí Muslimského bratrstva, je to hlavní ústavní opozice vůči vládě. Jeho vůdci byli cíli represí Houthiů, jelikož obě sekty představují rivaly na poli politického islámu.

Al-Hirak: Aby byly věci ještě komplikovanější, tak jižní Jemen – kolem té oblasti země, kterou kdysi spravovalo Britské impérium a později Sověti – má silné separatistické hnutí. Tamní sociálně daleko liberálnější jižní šejkové, i ti co nejsou pro odtržení, občas návštěvníky překvapují, jak upadají do vzpomínek na staré dobré časy jak pod britským, tak pod sovětským kolonialismem.

Bývalý president Ali Abdullah al-Saleh a generál Ali Mohsen al-Ahmar: Tohle jsou dvě šedé eminence jemenské politiky, tito dva vzdálení bratranci tuto zemi po desetiletí vedli, pan Saleh jako president a generál Mohsen jako v podstatě šéf bezpečnosti.

Tito dva muži v roce 2011 padli, jelikož pan Saleh odmítl, když čelil pozdvižení „Arabského jara“ odstoupit. O panu Salehovi, který po mnoho let s Houthis bojoval, se říká, že když byl vystrnaděn z úřadu, tak byl natolik rozhořčen, že se uchýlil k tak podivuhodnému obratu, že je teď podporuje, a to i s tou částí armádního aparátu, kterou kontroluje spousta jeho příbuznýc h, což je zčásti pomsta generálu Mohsenovi, který si udržel moc nad rivalizující armádní frakcí.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz