Ač většina Američanů nebere vážně možnost většího konfliktu s Ruskem, tak Evropané, kteří za uplynulé století zažili dvě velké války, to ví lépe. Země jako Litva, stejně jako její sousedi, se připravuje na plnocennou invazi ruských sil a jejich vláda pro své občany vydává manuál k přežití. Ač všechny podrobnosti ještě nebyly zveřejněny, tak manuál kromě jiného občanům radí, aby „si udrželi zdravý úsudek, nepanikařili a neztráceli jasnou hlavu.“


[quote align="center" color="#999999"]

Litevský ministr obrany Juozas Olekas tohle úterý na tiskové konferenci ve Vilniusu odhalil publikaci 100 stránkové brožury. Kniha „Jak se chovat v extrémních situacích nebo např. ve válce“ se zaměřuje na vzdělání občanů země v tom, co dělat v případě invaze.

Manuál dává Litevcům instrukce nejen, jak „jednat při organizaci občanského odporu, ale i co dělat v podmínkách, že se ocitnou na bojišti,“ kromě toho, že poskytuje informace o tom, jak se po vyhlášení války změní způsob vlády a postupy při evakuaci budov, jak uvádí Olekas.

Kniha jako prostředky odporu proti cizí okupaci doporučuje demonstrace a stávky nebo „alespoň horší výkon práce než normálně.“ Rovněž občanům radí jak využít sociálních médií k zorganizování odporu a jak pomáhat při inscenování kybernetických útoků proti nepříteli.[/quote]

Tento manuál typicky vládním způsobem opomíjí možnosti, že k ruské invazi budou patřit hrůzy, které jsou často s válkou spojované, a radí občanům, aby si nedělali starosti, protože „střelba za jejich okny přeci neznamená konec světa.“

Samozřejmě, že když vám za okny propukne palba v důsledku úderu tanků, bojových vozidel pěchoty a zteče infanterie, tak by se to z definice za konec tohoto světa považovat mohlo, a to by člověk měl vědět.

‚Manuál k přežití‘ se zjevně více zaměřuje na poklidné demonstrace a kybernetické válčení než na zjevná fakta, že by to s pravděpodobností vyšší než malou znamenalo výměnu palby automatických zbraní, dělostřelectva a raketometů Kaťuša, jimiž Rusové prosluli už v éře II. světové války, které jsou schopny za 7-10 sekund vypálit více než tunu užitečného zatížení v tom, čemu se říká salvy nasyceného bombardování.

Ale nepanikařte, protož to není žádný konec světa jen proto, že se to děje u vás v sousedství.

Litva není jedinou zemí, které dělá starosti hrozící ruská invaze. Loni v březnu krátce po vypuknutí Ukrajinské krize povolalo Polsko poprvé od II. světové války vojenské zálohy. Tehdy jsme psali:

[quote align="center" color="#999999"]E

Podle zprávy od The Week byli polští záložáci povoláváni po tisících údajně, aby se připravili na možnost ne jen nějakých potyček, nýbrž na všeobecnou konfrontaci s Ruskem.

Do zbraně na náhlá cvičení trvající 10 anebo 30 dnů bylo povoláno nejméně 7 000 rezervistů.

Polské úřady jim řekly, že tato povolání jsou běžnou „rutinou“: ale ti muži říkají, že je k tomu nikdy před tím nepovolali, a že jsou si dobře vědomi rostoucí vyplašenosti Varšavy z agrese presidenta Putina. Ministerský předseda Donald Tusk před třemi týdny svolal tiskovou konferenci, na níž varoval, že „svět stojí na pokraji konfliktu s nepředpověditelnými důsledky… Ale ne všichni v Evropě si tuto situaci uvědomují.“[/quote]

Ovšem konflikt pod pokličkou opravdu vře a všichni to vědí. Ve středu přistoupilo Rusko ke dvěma strategickým krokům, které ukazují, jak až napjatá začala situace být. Zaprvé začali rozprodávat rezervy US dolarů, čímž v tomto regionu v podstatě provedli rozvod s dolarovou hegemonií. Zadruhé v přímé ukázce síly zaměřené na vůdce EU uprostřed zimy přiškrtili o 60% dodávky plynu Evropě.

Evropanům a Spojeným státům sledujícím ruské aktivity během uplynulého roku by už mělo být jasné, co se děje.

Světové supervelmoci se připravují na globální konfrontaci.

* * *

Jak to dále rozvíjí RT:

[quote align="center" color="#999999"]

Litevský ministr obrany Juozas Olekas řekl, že tento projekt ve spolupráci mezi ministerstvem obrany a litevskou Požární brigádou podnítily „opakující se ruské agrese proti jejich sousedům – v současnosti Ukrajině.“

Kopie této brožury budou distribuovány do knihoven, středních škol a do nevládních organizací, přičemž on-line verze je k dispozici ke stažení z webové stránky ministerstva obrany, řekl Olekas.

Litevská vláda rovněž uvažuje o požadavku, aby všechny v budoucnu stavěné budovy musely obsahovat bombardovací kryt.

V Litvě tvoří ruská menšina kolem 6 procent, jak uvádí poslední sčítání obyvatelstva z roku 2011, čímž se liší od ostatní baltických enkláv, když v Estonsku a v Lotyšsku na rusky mluvící připadá přibližně jedna čtvrtina obyvatelstva.

Nedávno presidentka Dalia Grybauskaite, vyhlášená kritička Ruska, přistoupila k omezení vysílání ruských státních mediálních kanálů v Litvě.[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz