Dnes vypadá situace velice zlověstně a z celé Novorossie jsou hlášeny velice intenzivní bojové operace, zvláště dělostřelecké přepady. Přinejmenším z nedávné doby v následujících lokalitách: 1) Doněcké letiště: Ukrajinci zaútočili s dost značnou koncentrací pancéřové techniky a se značnou dělostřelbou. Až do dnešní noci místního času byly všechny tyto útoky úspěšně odraženy, ale zpravodajské zdroje hlásí prudký nárůst počtu tanků a obrněných vozidel kolem Doněckého letiště. Novorossijci očekávají útoky z Peski a z Avdějevky.


2) Ukrajinské dělostřelectvo spustilo palbu téměř po celé frontě. Ukrajinské letectvo také z velké výšky shodilo asi 500 kg bomb na město Gorlovka.

  • 3) Novorossijské jednotky opětují palbu a pod dělostřelbu Novorossijců se dostaly i okraje Mariupolu.
  • 4) Předseda Novorossijského parlamentu Oleg Carev vyhlásil, že jeho zdroje ukazují, že Ukrajinské plány předložené Porošenkovi se zabývají celým spektrem možností: z nichž ta nejoptimálnější je úplné vyčištění Novorossie od všech Novorossijců, a ta minimální je odříznutí Doněcka od Luganska a obě tyto města od Ruské hranice.
  • 5) V Novém terminálu Doněckého letiště byla nalezena spousta v US vyrobených zbraní.
  • 6) Přichází zprávy, že Ukrajinské síly zkouší obklíčit Děbalcevo.
  • 7) Putinův mluvčí Dimitrij Peskov prohlásil, že ukrajinská strana odmítla všechny ruské nabídky, aniž by předložila jakékoliv protinávrhy. Dospěl k závěru, že Ukrajinci si nezvolili jakoukoliv jinou možnost kromě vstupu do války.
  • 8) Klikně si prosím sem, abyste si prohlédli aktualizovanou mapu bojů ve vysokém rozlišení.
  • 9) Ukrajinci teď obviňují Novorossijce, že v Peski používají „super-zbraní“. Ne, není to žádná jaderná výzbroj (jak už ukajinský ministr obrany tvrdil, že se jí jižně od Luganska používá), nýbrž jde o těžké plamenomety typu Buratino TOS-1. Ukrajinská vojska mluví o „krvavé lázni v Peski“, což jsou, jak uvedl J. Hawk, překladatel pro ForRuss, spolehlivé projevy paniky.
  • 10) Předběžné zprávy zjevně naznačují, že Novorossijská vojska do města Peski vstoupila.
  • 11) Šéf Hlavního zpravodajského direktorátu NAF generál Petrov vyhlásil, že Ukrajinci obnovili útoky balistickými raketami a dnes bylo vystřeleno několik střel Točka.
  • 12) Zacharčenko prohlásil, že „jsme teď zahájili operaci mohutného protiúderu od Mariupolu ke Gorlovce.“
  •  

    Vyhodnocení:

    Vypadá to jistě, že nacistická junta se rozhodla obnovit bojové operace. Jestli je to jen „nějaký“ útok nebo už „ten“ útok, to se teprve uvidí, ale fakt, že byly nasazeny balistické střely a bombardéry vypadá, jako náznak, že tenhle šturm je už kvalitativně odlišný. Může to tudíž znamenat, že se to přiklání k možnosti „toho“ útoku.

    Situace kolem letiště vedla ke spoustě mizerně informovaných komentářů. Následující je o potřebě to objasnit.

    • a) Doněcké letiště má nulovou vojenskou hodnotu kromě toho, že jde o těžce opevněné místo v blízkosti města Doněck. Hlavní důležitost tohoto letiště je symbolická, jelikož to bylo místo, kam byly do boje vyslány ty nejtvrdší a nejlepší ukrajinské jednotky.
    • b) Jsem si dost jist, že když Novorossijci zabrali nový terminál (což je nezpochybnitelné, jelikož o této události už byla natočena *spousta* materiálu), tak generálové junty čapli telefony a začali ječet, že požadují okamžitý masivní protiútok. A k tomu dnes došlo. Podle zdrojů z Novorossie, bylo už odraženo celkem 6 útočných vln a při pokusu znovu si zabrat nový terminál nasadili 15 ukrajinských tanků.
    • c) Vůbec nepřekvapuje, že tento útok selhal. Těžce opevněné objekty jako nový terminál nelze zabrat tanky a dělostřeleckou palbou, i když jimi mohou být poškozeny. Takový objekt zaberou pouze vysoce vycvičené a těžce vyzbrojené pěchotní úderné skupiny schopné a ochotné bojovat ve velice nebezpečných a těžkých podmínkách. Takovéto skupiny často zvané „úderné skupiny“ se skládají ze zkušených bojovníků, k nimž patří kulometčíci, bojoví demoliční ženisté, snajpři a střelci z protitankových zbraní, minometů, granátometů atd. To není ten druh jednotek, kterých by Ukrajinci měli spoustu, ani to není ten druh jednotek, které by šlo vycvičit za pár týdnů, ani měsíců. Proto ukrajinský útok selhal a nejspíš bude selhávat dále.

    Pokud je opravdu tohle „tím“ značně očekávaným ukrajinským útokem, pak to plně potvrzuje, co všichni předpovídají: Ukrajinci sází v překonání novorossijských obránců na ohromné množství tanků, obrněných vozů, děl a pěšáků. To je strategie neúspěchu, nejen protože si až dosud velice zkušení a bojem zocelení Novorossijci vedli nekonečně lépe než buď vyděšení, nebo vymytím mozku ošetření Ukrajinci s pouze asi tak měsícem na cvičáku, ale protože nevyhnutelná krvavá lázeň vzniklá z takovéhoto druhu útoku na Ukrajinské straně rychle zlomí morálku a vůli k boji.

    Tím zcela nejdůležitějším faktorem tu není to, zda Ukrajinci prohrají, nýbrž zda budou Novorossijci schopni zvítězit bez otevřené ruské intervence na jejich podporu. Osobně to cítím tak, že ano, že Novorossijcům se podaří ukrajinský útok odrazit, a že Rusko nebude muset otevřeně intervenovat (z toho, co jsem zatím slyšel, Vojentorg už běží na plné obrátky, a tudíž mají v Peski i TOS-1). Poznámka překladatele: Vojentorg v ruské vojenské hantýrce skrytý zásobovací kanál.

    Musím se přiznat, že jsem nervózní, když vidím Zacharčenka, Giviho a Motorolu přímo na frontové linii, doslova na dostřel Ukrajinských útočných pušek. Plně chápu, proč mají pocit, že to musí dělat, ale mám také v žaludku závrať, když je při tom vidím, zvláště  když tam postávají spolu jen pár stop od sebe. Pokud jste věřící, tak se prosím za tyhle odvážné muže modlete.

    [quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  vineyardsaker.com, reformy.cz