Jen dva dny poté, co turecký president Erdogan překvapivě vybuchl, že „pachatelé jsou jasní: To francouzští občané tento masakr provedli a muslimové z něj budou obviněni,“ a obvinil Mossad z jeho zosnování, tak turecký ministerský předseda Ahmet Davutoglu ve čtvrtek obvinil svůj izraelský protějšek Benjamina Netanyahu ze spáchání „zločinů proti lidskosti“ srovnatelných s těmi islamistickými střelci, kteří jsou za pařížskými útoky, po nichž zůstalo 17 mrtvých. Jak hlásí AFP:


[quote align="center" color="#999999"]

Čtvrteční komentáře tureckého ministerského předsedy Ahmeta Davutoglu hrozí, že zažehnou nové kolo zvyšování napětí v bilaterálních vztazích poté, co turecký president Recep Tayyip Erdogan Netanyahua odsoudil za to, že se po útocích „opovážil“ zúčastnit se víkendového pochodu proti-teroristické solidarity v Paříži.

„Netanyahu se dopustil zločinů proti lidskosti úplně stejně jako ti teroristé, kteří spáchali pařížský masakr,“ řekl v televizních komentářích reportérům v Ankaře.

Davutoglu řekl, že k Netanyahuovým „zločinům proti lidskosti“ patří smrtelný izraelský útok na tureckou loď s pomocí z roku 2010 a loňský masakr v Hamasem kontrolované Gaze.

Davutoglu řekl, že Netanyahu byl „šéfem vlády, která masakrovala děti hrající se na plážích v Gaze a ničící tisíce domů.“Řekl, že vláda tohoto izraelského premiéra „bere zabíjení Palestinců při každé příležitosti téměř jako samozřejmost.“

Také „zmasakroval naše občany, když provedl operaci proti lodi s pomocí v mezinárodních vodách. [/quote]

To následovalo po Netanyahuově ostré odpovědi po původním Erdoganově výbuchu:

[quote align="center" color="#999999"]

Netanyahu ve středu na Erdogana dštil odvetu, že „jeho hanebné poznámky musí přeci mezinárodní komunita zavrhnout.“ [/quote]

A Davutoglu přispěchal svému presidentovi na pomoc…

[quote align="center" color="#999999"]

Davutoglu se na Netanyhua obořil, že na pařížském pochodu proti terorismu vypadal „osaměle“, když se tam turecký a izraelský ministerský předseda sešli s dalšími světovými vůdci, aby projevili solidaritu.

Čtvrteční prohlášení turecké presidentské kanceláře uvedlo, že Netanyahu návštěvou pařížského pochodu zinscenoval „mizernou politickou show“, když se snažil této události zneužít ke „svým vlastním politickým účelům.“

„Izraelská vláda by měla opustit svou agresivní a rasistickou politiku, místo aby útočila na ostatní pod záminkou anti-semitismu,“ uvedl v prohlášení presidentův mluvčí Ibrahim Kalin.

Ale Davutoglu šel ještě dále…, když zjevně znovu obviňoval…

Davutoglu odsoudil publikaci karikatur muslimského proroka jako „otevřenou provokaci“ s varováním, že Turecko nebude urážky Mohameda tolerovat.

„Svoboda tisku neznamená svobodu urážet,“ řekl Davutoglu. „My v této zemi nedovolíme urážet proroka,“ dodal. [/quote]

A ta rétorika se stupňuje…

Ty rozjitřené vztahy popudily Spojené státy, které touží po tom, aby klíčový člen NATO Turecko mělo úzké vojenské vztahy s Izraelem.

Turecký president je znám svými hněvivými výbuchy proti židovskému státu, když v červenci prohlásil, že Izrael „v barbarství překonal Hitlera.“

* * *

Jak to FT zmateně vysvětloval:

„Ač političtí vůdci v Turecku opakovaně odsoudili útoky na magazín Charlie Hebdo, židovský supermarket a policistku, tak se v této zemi vynořila paralelní verze událostí, v níž konspirační teoretici z těchto vražd obviňují spíše zahraniční zpravodajské agentury než radikální islamisty.“

* * *

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz