8 starověkých názorů, které jsou znovu potvrzovány vědciZemě není placatá a ani není středem vesmíru, ale v mnoha dalších ohledech se naši předci zas tak nemýlili. Přinášíme 8 antických přesvědčení, která začíná postupně moderní věda opět objevovat. [quote align="center" color="#999999"] POMÁHAT OSTATNÍM ZLEPŠUJE NÁŠ ZDRAVOTNÍ STAV


Ve svém hledání nejlepšího žití diskutovali řečtí filozofové nad výhodami hédonického a eudaimonického způsobu života. Zatímco hédonická teorie nahlíží na štěstí jako momentální pocit, druhá teorie vnímá štěstí jako výsledek dosažení určitého účelu či smyslu života.

Ty samé teorie aplikovala i Národní akademie věd USA a z výzkumu vyšlo najevo, že lidé s hédonickým způsobem života mají nižší produkci antilátek, které bojují proti virům, oproti lidem, jejichž štěstí pramení spíše z prosociálního chování a pohledu na svět.

AKUPUNKTURA OBNOVUJE VNITŘNÍ ROVNOVÁHU

Tradiční čínská medicína praktikuje akupunkturu už po tisíce let a nedávná analýza 18,000 subjektů potvrdila, že je na bolest, migrény a mnoho dalších neduhů daleko účinnější než léky, které nám nabízí západní medicína.

ABYCHOM ZAZÁŘILI, POTŘEBUJEME PODPORU OSTATNÍCH

Budhisté odjakživa věřili, že společenství je základ ke šťastnému životu. Na to samé přišli i vědci z univerzity v Severní Karolíně, jejichž studie prokázala, že zdravý společenský život prodlužuje dlouhověkost.

TAI CHI POMÁHÁ ZLEPŠIT STAV CELÉ ŘADY ONEMOCNĚNÍ

Toto starodávné čínské bojové umění je založeno na dosažení vnitřního souznění těla a duše, které vytváří klid a harmonie.

Několik studií provedených za posledních 10 let potvrdilo, že tai chi má blahodárný vliv na artritidu, řídkost kostí a srdeční poruchy. Zároveň i bojuje proti stárnutí a je vhodné zejména pro ženy.

MEDITACE POMÁHÁ SNÍŽIT STRES A OBJEVIT VNITŘNÍ MÍR

Meditace byla vždy praktikována zejména východními národy, ale v současnosti se stále více těší i popularitě směrem na západ.

Harvardská studie a spolu s ní mnoho dalších zjistily, že pravidelné meditování může ovlivnit hladinu stresu a imunitu.

SOUCIT JE KLÍČEM KE SMYSLUPLNÉMU ŽIVOTU

Studie uveřejněná v roce 2012 z univerzity Emory potvrdila, že praktikování soucitu, založeném na tibetském modelu, zlepšuje schopnost empatie a zvyšuje celkové uspokojení z vlastního života.

PŘIJMOUT TO, CO NEMŮŽETE ZMĚNIT, JE KLÍČEM, JAK ZMÍRNIT UTRPENÍ

Podle jedné budhistické zásady musí jeden přijmout to, co nemůže být změněno, aby snížil své utrpení. Nyní vědci zjistili, že je to skutečně tak, a to obzvláště co se týče starších osob, které prochází důležitými životními změnami.

LÁSKA JE MOCNÁ

Existuje jedna hodnota, kterou uctívaly snad všechny starověké civilizace, a stejně tak ji uctívá i současná společnost. Hodnota lásky, která zajišťuje šťastný a smysluplný život.

To potvrdila i harvardská studie vedená psychiatrem Georgem Vaillantem, který shrnul dosažení štěstí pomocí dvou prostředků slovy: „Jedním je láska a tím druhým je najít způsob, jak ji nevytlačit ze svého života.“[/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: huffingtonpost.com