Fascinující nový výzkum univerzity ve Washingtonu přišel s přímým propojením mozků dvou lidí. Studie se zúčastnilo 6 spárovaných lidí, kteří pocházeli z jiných oblastí kampusu. Vědci přeposílali signály od jednoho k druhému s cílem vyzkoušet, zda signál jednoho vyvolá reakci druhého.


 

Metoda výzkumu

Aby byla studie řádně provedena, bylo potřeba oddělit fyzické subjekty. Proto byl každý účastník experimentu usazen k počítači, kde hrál hru. Cílem hry bylo ubránit město střelbou z kanónu. Účastnící ale hru neovládali fyzicky, nýbrž telepaticky. Pokud chtěli střelu vyslat, museli vyslat samotnou myšlenku.

Napříč kampusem seděli účastníci v zatemněných místnostech se sluchátky a nebyli schopni vidět obrazovku. Jejich pravá ruka byla položená na tlačítko, jehož stisknutí způsobilo, že z kanónu vyletěla střela. Pokud se vzájemné propojení myšlenek v páru povedlo, odesílatel vyslal signál a příjemce stisknul tlačítko.

Z technologického hlediska použili vědci dva typy neinvazivního spojení lidských myšlenek. Zatímco první účastník byl připojen na EEG, které posílalo elektrické impulzy, druhý měl na hlavě jakousi koupací čepici s magnetickým závitem umístěným blízko mozku, který kontroloval pohyby rukou.

Toto sestrojení de facto znamená, že jeden člověk může ovládat pohyb rukou druhého člověka jednoduše prostřednictvím myšlenky.

 

Výsledky

Výsledky se lišily na základě párování. Přesnost se pohybovala mezi 25 – 83 %. Chyba byla nejčastěji způsobena nepřesným myšlenkovým pokynem. Vědci byli schopni určit přesný počet informací, které byly vyměněny.

Z toho vyšlo najevo, že myšlenka není tím hlavním, co pohání naše jednání, nýbrž záměr.

Nejde o jedinou studii, která se zabývala výměnou myšlenek. Podobná vyšla i od týmu vědců z firmy Sarlab v Barceloně a rovněž byla provedena i studie, která zkoumala telepatii během spánku.

Vědci z washingtonské univerzity dostali grant ve výši 1 milionu dolarů, tudíž svůj výzkum mohou posunout zase o stupeň výš.

Je úžasné, že existují lidé, kteří se zajímají i o mimo-fyzikální bádání a nehledí na to, že jejich práce je mnohými skeptiky nazývána „pseudovědou“.

[quote align="center" color="#999999"]

„Jakmile se začne věda zajímat o mimo-fyzikální jevy, za 10 let se posune tak, jako se neposunula ani za staletí své existence.“ – Nikola Tesla [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  plosone.org