Jak si dnes ráno při diskusi o zhroucení ropy všímá Reuters, „propad trhu zažehl konspirační teorie v rozsahu od toho, že Saúdové usilují o zaškrcení amerického ropného boomu, až po úsilí Rijádu o podvrácení Íránu a Ruska za jejich podporu Sýrii.“ Vypadá to, že řečené teorie budou řádit ještě dlouho, protože ropný ministr Saúdské Arábie, který je posledních pár měsíců (což znamená „dva“ jako u Janet Yellen) pořád v televizi, v neděli vysvětlil, že tento největší producent z OPEC nebude krátit produkci, aby podpořil trh s ropou, dokonce i když už to dělají někteří nečlenové OPEC, čímž vyslal jeden ze zatím nejsilnějších signálů, že tento vrcholný petrolejářský exportér plánuje nájezd k vyvolání největšího propadu trhu za mnoho let, a že ceny ropy nijak brzy nestoupnou.


Čímž se vracíme k tomu, co jsme řekli v pátek, konkrétně, že USA v paradoxní reakci na zhroucení cen ropy jsou odhodlány produkovat ještě více ropy, ne méně, a že v roce 2015 produkce prorazí 42 letý rekord (pokud ne rekord všech dob), jelikož všichni okrajoví producenti se budou snažit přežít své nejbližší konkurenty a získat za své produkty tolik cenné hotovosti, kolik jen mohou.

A nejsou to jen USA, nýbrž celý ropu exportující svět, který nebude mít jinou volbu než přistoupit k této jediné známé strategii pro časy, kdy se rovnovážná cena náhle a dramaticky propadne a vysměje se rozpočtům všech: a tou je lifrovat to tam.

Od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Když saúdský ropný ministr Ali al-Naimi mluvil o zemích mimo Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), tak reportérům řekl: „Pokud chtějí omezit produkci, jsou vítáni. My ji ale krátit nebudeme, určitě ji nebude krátit Saúdská Arábie.“

Dodal, že je „na 100 procent cenami potěšen“, ty se ale zlepší, ač není jasné kdy

.Z propadu cen na polovinu oproti stavu před šesti měsíci obvinil spekulanty a to, co nazval nedostatkem spolupráce od producentů mimo OPEC.

Nebylo jasné, zda se více zaměřuje na Rusko nebo na americký břidlicový průmysl.

Jeho poznámky na konferenci v Abu Dhabi dvakrát za tři dny znamenaly, že toto království signalizuje, že nebude výši produkce měnit a dává přednost tomu, aby se trh stabilizoval sám.

Odhodlaný tón jeho komentářů se odrazil u některých dalších arabských ropných ministrů na konferenci v metropoli Sjednocených arabských emirátů (UAE). Ropný ministr UAE Shail Bin Mohammed al-Maroui na všechny světové producenty naléhal, aby příští rok nezvyšovali svoji ropnou produkci a říkal, že to rychle stabilizuje ceny. Nerozváděl to ale.

Mezitím, jak nabídka ropy jenom nemá stoupat, tak se nadále propadá globální poptávka, a to nejen kvůli čínskému zvolnění a recesi v Japonsku a v Evropě, ale i kvůli náhle deflační náladě, které se rozšířila mezi koncovými zákazníky jako stepní požár, a ti si s radostí počkají, že si až ve čtvrtek koupí barel ropy, který by si jinak koupili už dnes…, když to znamená, že ho dostanou o 10% levněji.

Ve světě je předpověď potřeby méně ropy od OPEC pro rok 2015 kvůli rostoucí nabídce z amerického břidlicového plynu i od ostatních konkurenčních zdrojů, aniž by docházelo k nějak významnému nárůstu světové poptávky. Kuvajtský ropný ministr Ali al-Omair řekl, že OPEC nemá zapotřebí krátit produkci a nesvolá nouzové zasedání už před rozhovory naplánovanými na červen.

„Nemyslím si, že potřebujeme omezovat. Dali jsme šanci i ostatním, a ti k tomu nejsou ochotni,“ řekl s odkazem na kontakty s producenty mimo OPEC před listopadovou schůzkou OPEC ve Vídni.[/quote]

A jako připomínku toho, že to byl sám Naimi, kdo před několika dny z kolapsu obviňoval nikoli problém s nabídkou, nýbrž čistě a prostě jen poptávku, či spíš její nedostatek, uvádíme tento tehdejší citát:

[quote align="center" color="#999999"]

Docházelo k mnoha debatám, zda bylo zhroucení cen ropy důsledkem nadměrné nabídky nebo nedostatečné poptávky. Tak tady máme díky ropnému ministrovi největšího dodavatele ropy na světě odpověď:

  • NAIMI ŘÍKÁ, ŽE POPTÁVKA PO ROPĚ SE ZPOMALILA VÍCE, NEŽ SE ČEKALO: SPA
  • NAIMI ŘÍKÁ, ŽE ZA TRŽNÍMI PROBLÉMY JE PŘEVÁŽNĚ ZPOMALENÍ GLOBÁLNÍ EKONOMIKY

Což by samozřejmě každému s aspoň špetkou logiky a dovednosti číst grafy nemělo připadat jako překvapení.[/quote]

 A co se bude dít dále? No, máme tu co dělat s hrou na vyčkávání: když se ho zeptali na možnou spolupráci mezi členy OPEC, k nimž patří producenti s nejnižšími náklady na světě, a zeměmi mimo něj, tak Naimi odpověděl: „Pro všechny je nejlepší nechat produkovat ty nejefektivnější producenty.“

Což v překladu znamená, že Saúdská Arábie si trpělivě počká, až ti okrajoví producenti, kteří v současnosti prodělávají, zhasnou. To znamená, že do té doby, než zjistíme, kdo bude první obětí – stát nebo břidlice, tak budou ceny ropy jen klesat, jelikož strategie valení na trh konečně začíná přinášet výsledky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz