I když se president Putin potýkal se situací perfektní bouře, tak předvedl na své výroční tiskové konferenci s maratónem otázek a svých odpovědí extrémně rozvážné jednání. Ta perfektní bouře se rozvíjí na dvou frontách, jako otevřená ekonomická válka – v podobě obležení sankcemi – a jako sladěné, skryté, stínové útoky do srdce ruské ekonomiky. Washingtonem režírované konečné dějství je jasné: dosáhnout u svého soka ožebračení a bezzubosti a přinutit ho poddajně se klanět vrtochům „Impéria chaosu.“ A pak se tím už jen chvástat, jako „vítězstvím“.


Problém je v tom, že Moskvě se povedlo tuhle hru perfektně dešifrovat – a to už před tím než Putina v říjnu na Valdajském klubu přesně definoval Obamovu doktrínu jako „naši Západní partneři“ provozují praktikování „teorie kontrolovaného chaosu.“

A tak Putin i tento týden rozpoznal monstrózní útok kontrolovaným chaosem. Impérium má ohromnou peněžní sílu; značný vliv na světové HDP o 85 bilionech $ a na bankovní moc za tím vším. Tak není nic lehčího než použít tuto moc přes soukromý bankovní systém, který ve skutečnosti kontroluje centrální banky, aby se upekl nájezd na rubl. Nezapomeňte na to, že ‚Impérium chaosu‘ sní o tom, že srazí rubl asi o 99% – a tak zbortí ruskou ekonomiku. Jaký by mohl být ještě lepší způsob uvalení imperiální disciplíny na Rusko?

 

„Nukleární“ volba

Rusko prodává Západu ropu za americké dolary. Např. Lukoil by mohl mít vklady v amerických dolarech v amerických bankách za tu ropu, kterou prodává. Když musí Lukoil platit v Rusku mzdy v rublech, tak budou muset prodat americké dolarové vklady a koupit za ně vklady v ruských rublech na své bankovní účty. Což v podstatě podporuje rubl. Otázkou však je, jestli Lukoil, Rosněft a Gazprom sklízí americké dolary v zámoří – úspory doma. Odpovědí je ne. To samé platí i pro ostatní ruské podniky.

Rusko „nepřichází o své úspory“, jak vytrubují Západní korporátní média. Rusko může vždy požadovat, aby také zahraniční společnosti přesídlily do Ruska. Např. Apple by mohl otevřít závod v Rusku. Nedávné rusko-čínské dohody jsou i o stavbě čínských továren v Rusku. Když byl devalvován rubl, tak může Rusko přimět výrobce, kteří by se mohli usídlit v EU, aby se usídlili v Rusku; jinak by tyto společnosti přišly o tento trh. Putin už před tím tak nějak přiznal, že by tohle Rusko mohlo požadovat. Tento pozitivní proces vypadá teď už nevyhnutelně.

A pak je tu „nukleární“ volba – o které se Putin zatím ani nezmínil. Pokud by se Rusko dohodlo uvalit kapitálovou kontrolu anebo uvalit „dovolenou“ na splácení větších dluhových tranší splatných počátkem roku 2015, tak to bude pro evropský finanční systém bomba – ve stylu šoku a úžasu; když konec konců většina ruských bank a korporátního financování bylo v Evropě odepsáno.

Expozice Ruskem sama o sobě není problém; na čem záleží, je provázanost evropských bank. Jak mi řekl americký investiční bankéř, např. Lehman Brothers položil Evropu úplně stejně jako New York City – kvůli vzájemné provázanosti. A to, i když sídlil Lehman v New Yorku. (Poznámka: Krach Lehman Brothers vyvolal globální finanční krizi 2008.) Je to dominový efekt, který to vyvolá.

Pokud by Rusko takovouto „jadernou“ finanční volbu nasadilo, pak nebude Západní finanční systém schopen šok z platební neschopnosti absorbovat. A jednou pro vždy to předvede, že spekulanti z Wall Streetu si postavili ‚Domeček z karet‘ tak křehký a tak zkorumpovaný, že jej první reálná bouře obrátí v prach.

 

Je to jen potrhlost

A co teprve, když by snad Rusko vyhlásilo bankrot – čímž by vyvolalo v 600 miliardovém $ dluhu naší země kosmický binec. O takovémto scénáři mluvili Vládci vesmíru – tedy Janet Yellen a Mario Draghi – když v bankovním systému vytvářeli kredity k zabránění „nepatřičných škod“ jako v roce 2008.

Ale Rusko by se pak mohlo rozhodnout i k odříznutí zemního plynu a ropy na Západ (přičemž by zachovalo toky na Východ). Ruské zpravodajství by snadno mohlo rozpoutat neustálou zkázu do přečerpávacích stanic od Maghrebu po Střední východ. Rusko by mohlo zablokovat veškerou ropu a zemní plyn pumpovaný ze všech těch středoasijských ‚stánů‘. Výsledek: největší finanční kolaps v historii. A konec všeléčby výjimečností ‚Impéria chaosu.‘

Tohle je samozřejmě scénář až krajní zkázy. Neprovokujte ale medvěda, protože medvěd může tady tomu všemu v mžiku vytáhnout špunt.

Putin byl na své tiskové konferenci tak chladný, klidný, rozvážný a s chutí se nořil do vysvětlování podrobností proto, že ví, že Moskva je schopna jednat naprosto autonomně. Je to samozřejmě asymetrické válčení proti hroutícímu se nebezpečnému impériu. Co si vlastně ti intelektuální zakrslíci rojící se kolem odkecané Obamovy administrativy myslí? Že mohou nechat americkému a světovému veřejnému mínění zbaštit představu, že Washington (tedy ve skutečnosti jeho evropští pudlíci) vytáhnou do heroické jaderné války na evropském válčišti ve jménu ztroskotaného ukrajinského státu?

Tohle je hra v šachy. Nájezd na rubl měl fungovat jako šach mat. A nefungoval. Ne, když ho provedli amatérští patlalové. A nezapomínejte na rusko-čínské strategické partnerství. Ta bouře může možná i polevit, ale zápas bude pokračovat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: globalresearch.ca, reformy.cz