700 Izraelců – známých spisovatelů, politiků a vědců – se obrátilo na Evropský parlament se žádostí uznat Palestinu za nezávislý stát. Ochotu uznat Palestinský stát projevily v posledních dnech parlamenty Velké Británie, Francie a Španělska. Jejich příklad hodlá následovat Belgie. Švédsko už Palestinu uznalo. To všechno vyvolává přirozeně nespokojenost izraelských oficiálních osobností. Ale jak vyšlo najevo, také v Izraeli mají lidé různé názory na tento problém. Část izraelské společnosti zastává názor, že na tomto území musejí být dva státy – to je mimořádně důležité nejen pro budoucnost Palestiny, ale i pro samotný Izrael.


Až do poslední doby neprojevila Evropa v této otázce zvláštní aktivitu a přenechávala blízkovýchodní politiku Spojeným státům – hlavnímu spojenci Izraele. Teď se probudil u Evropanů velký zájem o palestinský problém. Víc než to: většina evropských metropolí vystupuje pro uznání Palestiny v hranicích z r. 1967. Tedy uznávají právo Palestiny na území Pásma Gázy, celého Západního břehu Jordánu a Východního Jeruzaléma. Podobný vývoj událostí bezesporu vůbec nevyhovuje ani Tel Avivu, ani Washingtonu. Avšak, jak se ukázalo, v některých zahraničněpolitických otázkách se Evropa přece jen stará o vlastní zájmy, podotýká expert ruského Ústavu orientalistiky Dmitrij Marjasis:

[quote align="center" color="#999999"]

V řadě evropských zemí, například ve Švédsku a Dánsku, o Francii už ani nemluvě, je dost významná muslimská menšina. A ta vážně ovlivňuje výsledky národních voleb. Politici musejí s tím nesporně počítat. [/quote]

I když není jasné, jestli se řídí evropské metropole jen vlastními zájmy. Administrativa amerického prezidenta v poslední době také k izraelskému vedení zlhostejněla. Podle všeobecného názoru sehrály v tom neposlední roli také složité vztahy Baracka Obamy s izraelských premiérem Benjaminem Netanjahuem, říká profesorka Ústavu orientalistiky Irina Zvjagelskaja:

[quote align="center" color="#999999"]

Napětí v americko-izraelských vztazích je spojeno s několika faktory. Hraje v tom velkou roli především rozličné vidění perspektiv vývoje situace na Blízkém východě. Netanjahuova vláda fakticky blokovala všechny pokusy ministra zahraničí USA Johna Kerryho obnovit mírový proces. A navíc, což je vždy velmi důležité, osobní vztahy Netanjahua a Obamy se od samého počátku nevydařily. A Netanjahu vždy získával body doma díky tomu, že dokázal říci Spojeným státům „ne“. [/quote]

A přece má Evropská unie v palestinsko-izraelské otázce vlastní zájmy. Jak už bylo řečeno, má v Evropě značný vliv arabská menšina. Řešení palestinského problému je pro celý arabský svět cílem číslo jedna. Evropské metropole mají beztak velké nepříjemnosti kvůli dobrodružstvím na Východě, do nichž je zatáhl Washington. A jen málokdo by chtěl tuto situaci ještě více zkomplikovat.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru