Zahraniční politika Baracka Obamy je zhoubná pro USA. Známí američtí politici přiznali, že stále méně rozumí počínání svého prezidenta na světové aréně. Protiruské sankce, které podněcují USA, podkopávají celý systém mezinárodních vztahů. Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger přiznal ve svém interview pro německý časopis Der Spiegel chybu Západu v ukrajinské krizi:„Krym je zvláštní případ. A hraje-li Západ být fair play, musí přiznat, že udělal chybu. Ukrajina vždy měla zvláštní význam pro Rusko. Nepochopení toho bylo fatální chybou,“ konstatoval Kissinger.


Diplomat varoval před nebezpečím nové studené války mezi Ruskem a Západem. A zkritizoval sankce proti Rusku povzbuzené Washingtonem.

Zdálo by se, že Afghánistán, Írán, Irák, Sýrie nebo Libye mají jen málo společného s národními zájmy USA. Stejně jako Ukrajina. Všechny tyto státy leží na jiných kontinentech. Jenže Washington má své zájmy všude, především proto, že je přesvědčen o své výjimečnosti, míní ruský politolog Pavel Zolotarev:

[quote align="center" color="#999999"]

Cíl, který si Američané vytýčili v polovině devadesátých let, je zachování globální vůdcovské úlohy USA minimálně do roku 2015. Domnívají se, že podpora globální stability je možná pouze v případě, že budou hrát tuto úlohu světového policisty. A tento cíl zůstal dodnes hlavním v americké zahraniční politice. Za tato léta vznikly další hrozby pro zájmy USA související s vznikem nových světových sil. A tak vznikl další úkol: zachovat globální vůdcovství a zabrzdit podle možnosti rozvoj těchto nových sil. [/quote]

Nikoli všichni Američané chápou, co mají ukrajinské události společného s ochranou národních zájmů USA, zdůraznil doktor politických věd Fjodor Vojtalovskij:

[quote align="center" color="#999999"]

Z hlediska posílení euroatlantické bezpečnosti je nynější ukrajinská krize velmi nebezpečným zdrojem potenciální destabilizace v celé Evropě. Z hlediska vztahů s Ruskem jde o dlouhodobý systémový krach rusko-amerického dialogu, přerušení normální spolupráce Ruska s NATO a EU. Svoji útočnou politikou vytvářejí USA systémové problémy pro své spojence a pro svoji zemi. [/quote]

Bývalý ředitel CIA Robert Gates nedávno prohlásil, že nejvážnější hrozba pro národní bezpečnost USA pramení dnes ze dvou čtverečních mil, kde se nachází Bílý dům a Kapitol. Takovou pověst má dnes americký prezident a jeho tým.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru