Konsorcium německých bank v překvapivém kroku oznámilo, že pojištěná částka v rámci vzájemných garancí za vklady se od ledna 2015 snižuje. Tuto zprávu vyzradily německé noviny Die Welt, i když to nemění státní záruky za vklady na spořících účtech, tak to vypadá, že banky nakonec vzdaly představu, že by jejich systém vzájemných záruk mohl být schopen pokrýt kolabující banky. Důležitost těchto zpráv nelze ani přecenit, jelikož tento fond, který má 165 členů, už od svého vytvoření musel kompenzovat bankovní klienty ve 30 případech, a podle expertů z tohoto průmyslu, byl tento bankovní fond velice významným důvodem pro to, že v Německu nedocházelo k bankovním panikám (ranům na banky).


Až dosud vzájemný fond bank musel zabezpečit záruky za nejméně 30% vlastního kapitálu této instituce, ale tento podíl se teď v lednu 2015 sníží, a v roce 2025 dojde k dalšímu snížení na 8,75%. To znamená, že např. v případě Deutsche Bank, která měla pozici vlastního kapitálu na $70 miliardách, by systém vzájemných garancí už nezaručoval $21 miliard, nýbrž od roku 2025 jen $6,1 miliardy, a to je významné snížení, a takové ve skutečnosti podvrací věrohodnost německého bankovního systému.

Ač se systém státních záruk nezměnil, tak i na ten to určitě bude mít dopad, jelikož jsou to banky, kdo přispívá na záruky za 100 000 EUR na zákazníka. A když ty banky sníží záruky svého vzájemného pojištění, tak si můžete být na 100% jisti, že bude daleko těžší (pokud ne nemožné), aby se postaraly o velký bankrot v německém finančním systému. Ještě se to zhoršuje, jelikož celková vložená hotovost v systému vzájemných záruk je jen 5 miliard Euro. To znamená, že pokud by se velké banky jako Commerzbank nebo Deutsche Bank dostaly do těžkostí, tak prostě neexistuje způsob, jakým by ty menší výhonky bankovního prostředí na svých bedrech vůbec mohly unést tíhu systému, aniž by samy také skončily v hrozné situaci.

To je jen další přídavek k negativním úrokovým sazbám na spořících účtech, které byly oznámeny před nedávnem. Německý bankovní systém je první, který se vydává touto 'nekonvenční' cestou a německé banky zrovna v době, kdy lidé hledají větší bezpečí, snižují své závazky a odpovědnost. Vypadá to, jako by začínalo závěrečné dějství.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: zerohedge.com