Experti Světového ekonomického fóra (WEF), které je známo tím, že pořádá roční mezinárodní schůzky v Davosu, zveřejnili referát pod titulkem: Přehled globálního pořadu dne 2015 (Outlook of Global Agenda 2015). Mezi výzvami, jimž budou v příštím roce čelit vládnoucí elity států světa, dali na první místo dvě „plápolající ohniska“ problémů: zvětšující se rozdíl mezi bohatstvím a chudobou a rostoucí nezaměstnanost. Experti WEF dotázali 1800 odborníků z různých sfér ekonomiky, vědeckých ústavů, společenských sdružení, státních struktur a mezinárodních organizací. 


Ve svých odpovědích jmenovali dotázaní hodně problémů, které mají podle jejich názoru určit politický pořad dne prvních osob států v nejbližší době. Kromě již zmíněných uvedli takové problémy, jako je geostrategické soupeření, nedostatek demokracie, růst nacionalistických nálad a znečištění životního prostředí. Rostoucí propast mezi bohatými a chudými, a také problém nezaměstnanosti však si vyžadují podle jejich názoru neodkladná řešení.

V současné době si ve světě hledá práci přes 200 milionů lidí, zdůrazňuje se v referátu expertů WEF. Jak poznamenalo německé obchodní vydání Wirtschaftswoche, je to svérázný virtuální stát nezaměstnaných, jehož „obyvatelstvo“ je 2,5krát větší, než obyvatelstvo Německa. Podle prognózy expertů se bude počet nezaměstnaných obyvatel zeměkoule zvyšovat, a platí to také pro Evropu.

„Zachová-li se tendence z posledních let, je docela možné, že v budoucnu bude jedna čtvrtina obyvatel zeměkoule ve věku 25 až 54 let bez práce“, cituje Wirtschaftswoche slova jednoho z autorů referátu – amerického ekonoma Larryho Summerse.

Co se týče bohatství a chudoby, je příznačný rozbor, který uskutečnila nedávno singapurská agentura Wealth-X spolu se švýcarskou bankou UBS. Informoval o tom rakouský internetový portál EU-Infothek. Nehledě na krizi se zvýšil počet dolarových miliardářů ve světě ve srovnání s minulým rokem o 155 lidí – teď je jich 2325. Celkový majetek členů tohoto „klubu“ se odhaduje na 7,3 trilionu USD, z nichž 2,37 trilionu připadá na Evropu. A zároveň 2,8 miliardy lidí na zeměkouli vydělávají denně jen 2 až 10 USD.

Téma bohatství a chudoby v EU není však podle všeho aktuální. Na prvním místě je tam vyhledávání stále nových druhů sankcí proti Rusku. Politologa Alexandra Chramčišina to ale nepřekvapuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Myslím si, že politika je přece jen důležitější než ekonomika, a nikoli naopak, jak se pokládalo až donedávna. Například, je všem jasné, že sankce nikomu neprospívají. Politika se však ukázala být důležitější. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru