Maya trpěla vážným ekzémem už jako malé miminko. V jednom roce se Mayina maminka rozhodla, že její tělo pokryté červenými fleky přestane mazat krémy se steroidy. Ty způsobovaly, že Maya měla často chřipky. Krémy se steroidy totiž zaplavují krevní oběh a zabíjí buňky, které poskytují imunitní ochranu proti patogenům. Mayina maminka se správě obávala, že tyto krémy Maye spíše přitěžují, než aby jí pomáhaly.  Jako první krok k léčbě nahradila kraví mléko kozím. Už o pár dní později zpozorovala zlepšení, ale bohužel trvalo jen krátkou dobu.

Když byly Maye 4 roky, maminka jí z jídelníčku vyškrtla kravské mléko, gluten, rafinované cukry a opět pozorovala, jak Maye ekzém mizí.

Když jí však bylo 7 let, ekzém se jí opět vrátil, a dokonce ještě v horším stavu než kdy předtím. Maye byla opět upravena dieta. Tentokrát o omezení masa, vajíček a cukru. Veškeré snahy však vyšly vniveč a ekzém se ještě zhoršil. Navíc byla Maye diagnostikována kvasinková infekce.

Mayin stav se stále zhoršoval. Rapidně začala ztrácet na váze. Mayina maminka v této době začala znovu zvažovat zavedení medikamence z obrovské obavy, aby neztratila svou dceru .

 

Poslední pokus zachránit dceru

Mayina maminka zkusila, co mohla, ale Mayin stav se nikterak nezlepšoval. Pak ale na Instagramu narazila na raw veganskou komunitu, kde byly uveřejňovány fotografie, jak syrová strava pomohla lidem s kvasinkami.

Nejdříve vyzkoušela sama na sobě 10ti denní banánovou dietu a byla tak nadšená, že záhy nato naordinovala syrovou stravu složenou z ovoce, listnaté zeleniny a zdravých tuků celé rodině.

Za 6 měsíců se Maya kompletně vyléčila.

 

Je rostlinná strava cestou k úspěchu?

I když čistě rostlinná strava zatím nebyla oficiálně uznána jako ta nejvhodnější dieta, mnoho odborníků jí přiznává nesporné výhody.

V r. 2006 vyšlo na základě 87 studií najevo, že raw veganská či vegetariánský dieta vede k poklesu na váze. Rovněž byla veganům/vegetariánům naměřena nižší míra srdečních onemocnění, obezity a cukrovky.

 

Jedinou správnou cestou, jak zjistit, zda je rostlinná strava právě pro vás, je ji vyzkoušet. Začněte postupně. Nejdříve vyřaďte ze svého jídelníčku maso a zvířecí produkty tak na 4 dny v týdnu. Nahraďte klasickou snídani ovocným smoothie. Zkoumejte, jak se cítíte, a jestli jsou pociťované změny pozitivní či negativní.

Tím, že zredukujete příjem masa a mléčných produktů i jen na pár dní v týdnu si zajistíte nejen zdravější tělo, ale přispějete i životnímu prostředí.