V těchto dnech uveřejnily dánské noviny Berlingske v rubrice Debaty komentář Frederika Vada Nielsena pod titulkem Postavit se na odpor dánským žákům Putina. Za oponenta v debatách si zvolil Frederik Sørena Krarupa, a spolu s ním také celou Dánskou lidovou stranu, která pro něho ztělesňuje dánskou pravici. Označuje tyto lidi za dánské žáky Putina.


Frederik Vad Nielsen je členem Dánského svazu sociálně demokratické mládeže (DSU), takže by bylo možno předpokládat, že bude debatovat z demokratických pozic. Bohužel, není tomu tak, a přesněji řečeno, je tomu docela jinak. Podívejme se na to.

To hlavní, z čeho obviňuje mladý sociální demokrat Sørena Krarupa, je skutečnost, že si dovolil prohlásit, že EU nese jistou odpovědnost za krizi na Ukrajině. O tom napsal Krarup v těch samých novinách z 19. září. A ještě předtím jeho kolega ve straně Søren Espersen řekl, že je třeba respektovat výsledky lidového referenda na Krymu. To je ale pobuřující, soudí Frederik Vad Nielsen. Krym je přece anektován Ruskem. A hned označil oba své oponenty za Putinovy žáky, a navíc slepě ho uctívající.

Vzniká podezření, že sám Frederik slepě věří americké propagandě. Když ne, ať nám odpoví na následující otázku: byl anexí návrat do složení Dánského království Jižního Jutska v r. 1920? Bylo přece po celých 60 let německým, přesně tak, jako byl Krym po celých 60 let ukrajinským. A k připojení těchto oblastí k Dánsku a k Rusku došlo po lidovém referendu. Mimochodem, krymské referendum bylo uspořádáno ještě před ukrajinskou krizí a pod vedením naprosto legitimních ukrajinských úřadů. Copak to nebylo demokratické?

Anebo: proč bychom se nezamysleli nad tím, kdo ve skutečnosti zavinil tragedii na Ukrajině? Kdo má vinu ze smrti tisíců lidí, po nichž truchlí Frederik Vad Nielsen? Copak to nebyla ukrajinská armáda, která začala jako první ostřelovat a bombardovat v té době ještě bezbranné obyvatelstvo jihovýchodu Ukrajiny, které se odvážilo prohlásit nejen své právo na sebeurčení, ale také neochotu vstupovat do EU. Možná snad proto neodsoudila EU ani jednou ukrajinské vedení za agresi proti jihovýchodní Ukrajině? A tak vychází, že Evropská unie přece jen nese svou část odpovědnosti za ukrajinskou tragedii?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru