Vědci vynalezli revoluční lithiovou iontovou baterii, které se nabíjí extrémně rychle a vydrží 10x déle než ostatní baterie. Na trhu se objeví do dvou let. Už vás nebaví čekat hodinu doma, než se Vám nabije telefon? Výzkumní pracovníci z technické univerzity Nanyang, Singapore, přišli se zatím nejlepším možným řešením – lithiovou iontovou baterií, která se nabije na 70% za 2 minuty .Co je ještě lepší, je fakt, že vydrží až 20 let.


Lithiové iontové baterie jsou již běžné v našich mobilních telefonech, tabletech a noteboocích – většina z nich však vydrží pouze 500 dobití, což odpovídá 3leté životnosti. Navíc se dobijí až za 2 hodiny. Nová baterie dramaticky celý proces urychlí a umožní vám nabít si telefon, zatímco si zkontrolujete, zda jste si nezapomněli klíče. Zároveň by se dala použít i do elektrických aut, a zpřístupnila by tak tento typ vozidel širší veřejnosti, protože by se snížily náklady na dobíjení auta.

„Poptávka po elektrických autech by se tím dramaticky zvýšila, neboť místo čepování plné nádrže by Vám stačilo pár 5 minut dobití,“ říká prof. Chen Xiaodong. „Co je stejně důležité, je fakt, že bychom tím snížili toxický odpad vyprodukovaný bateriemi, jelikož jejich životnost se 10x prodlouží.“

Celá věda spočívá v tom, že vědci nahradili grafit (který tvoří anodu, záporný pól baterie) novým gelovým materiálem, jenž sami vytvořili.

Tyto nanotuby s gelem jsou 1000x tenčí než lidský vlas a dovolí tak super-rychlé dobíjení. Také umožní, aby baterie pojala více energie, čili se její životnost prodlouží o 9500 dobití.

Aby toho nebylo málo, nové baterie budou i dobře finančně dostupné, jelikož oxid titaničitý, který se používá k výrobě gelu, není drahý.

Vypuštění baterií na trh je plánováno v horizontu dvou let. Revoluce na dohled?

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sciencealert.com.au