V končícím týdnu bylo vyhlášeno o udělení Nobelových cen. S každým rokem je to stále méně zajímavé. Mnozí lidé už říkají s neskrývaným sarkasmem o politizaci Nobelova výboru a o americkém diktátu. Nobelovu cenu míru za rok 2014 dostala pákistánská ochránkyně lidských práv Malála Júsufzajová a indický bojovník za práva dětí Kajláš Satjárthí. I když podle názoru většiny expertů ji musel dostat Edward Snowden. Jeho kandidatura byla vytýčena nejméně pětkrát, mj. norskými poslanci. USA však vyvíjely bezprecedentní nátlak na Nobelův výbor, aby kandidaturu Snowdena zablokovaly.


Vrcholem cynismu se však stalo udělení ceny míru Baracku Obamovi v r. 2009 „za obrovská úsilí pro upevnění mezinárodní diplomacie a spolupráce mezi národy“. Celý svět se tomu smál, a lidé žádali, aby členové Nobelova výboru jim ukázali onen zázračný mikroskop, v němž uviděli Obamovy úspěchy v upevňování míru.

V podmínkách klesající prestiže Nobelovy ceny míru připouští politolog Valerij Ostrovskij možnost její další politizace až k absurdnu:

[quote align="center" color="#999999"]

Zcela nedávno dostala Nobelovu cenu organizace pod názvem Evropská unie, což bylo směšné. Myslím si, že teď můžeme očekávat cokoliv. Až na udělení ceny míru kyjevskému Majdanu. [/quote]

Podle názoru náměstka šéfredaktora časopisu Nauka i žizň Dmitrije Zykova je často nejednoznačné také udělení Nobelovy ceny v oblasti přírodních věd:

[quote align="center" color="#999999"]

Američané jsou velkými mistry reklamy a PR, šikovně reklamují své úspěchy. Přitom vznikají často situace podobné příběhu s modrými luminiscenčními diodami. Rozpracovali je Japonci, Američané však na tom také trochu podíleli. A to znamená, že všechno udělali Ameičané. Je-li někde alespoň jeden Američan, který se na tom nějak podílí, stává se tento projekt z hlediska amerických mistrů PR zcela americkým. [/quote]

Poznámka: Lev Tolstoj si myslel, že umělci nebo vědci nesluší dostávat nějaké ceny, tím spíše peněžní. Svého času odmítl Nobelovu cenu. Kdy se dověděl o tom, že Ruská akademie věd ho vytýčila za kandidáta v oblasti literatury za rok 1906, zaslal dopis s prosbou, aby byla jeho kandidatura odvolána. Protože, jak psal Tolstoj, „kdyby se to stalo, bylo by mi velmi nepříjemně cenu odmítat“. Jeho prosbu splnili, a cena byla v konečném důsledku udělena italskému básníkovi Giosue Cardiccimu, na něhož si nyní pamatují snad jenom historici literatury.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru