Dnes se po celé Evropě shromažďují protestující proti Transatlantickému obchodnímu a investičnímu partnerství (TTIP); „utajené“ dohodě mezi EU a USA. Demonstrace k vyjádření odporu k této dohodě byly zorganizovány na patnácti místech v celé Británii včetně Londýna, Bristolu, Edinburghu a Bognor Regis. Ti, co jsou proti, říkají, že by to mohlo vést k privatizaci národního zdravotního systému a k odstranění předpisů potravinové bezpečnosti, aby se povolily GM plodiny a chlórem vypraná kuřata.


Evropská komise se pokusila ztlumit opozici vůči TTIP zvláště v Británii vyloučením zahrnutí veřejných služeb do této dohody.

Avšak britský ministr obchodu lord Linvingston přiznal Huffington Post, že rozhovory o národním zdravotním systému jsou pořád ještě na stole.

Další vážné obavy jsou z diskutovaných ustanovení umožňujících zahraničním investorům – např. americkým firmám investujícím v EU – za určitých podmínek žalovat hostitelskou vládu, pokud budou postiženi změnou politiky.

Kampaň proti TTIP rovněž našla podporu i mimo její obvyklé publikum.

I o kontroverzních předpisech ACTA, které z Evropského parlamentu vykopali po zavalení poslanců kampaní milionů lidí proti nim, se říká, že jsou pod rukou propašovány do této dohody.

Ty původní plány, že internetoví poskytovatelé mají monitorovat on-line aktivitu zákazníků a další porušení soukromí jednotlivců – které patřily k základním prvkům ACTA – se dost možná budou nacházet právě v TTIP.

Tyhle pokusy propašovat legislativu do jiných předpisů jinými prostředky nejsou Bruselu nijak cizí, když byla např. nepopulární Evropská ústava po hlasováních Ne ve Francii a v Holandsku v referendech v roce 2005 znovu podstrčena v jiném balení jako ‚Lisabonská dohoda‘.

Ale s tím, jak jsou europoslanci více ve světlech reflektorů než kdy jindy, a s už odmítnutou kandidátkou do Evropské komise kvůli tomuto portfoliu kampanisté doufají, že by mohli zopakovat úspěch dosažený u ACTA a vykopat i TTIP.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: breitbart.com, reformy.cz