Je to šokující, ale opravdu 1 ze 3 dětí je v USA obézní. Co tak asi můžou jíst, že pořád přibírají? To byla otázka Rebecy Plantier, která napsala článek o tom, co jedí malí Francouzi na oběd. Chtěla totiž vědět, proč francouzské děti nejsou tlusté a objevila tím spoustu zajímavých informací o školních obědech. Dva měsíce předtím si vedení jídelny najalo dietologa, který jim sestavil menu, jenž obsahuje vyvážené množství proteinu, komplexních tuků, ovoce, zeleniny, a ne příliš cukrů.


Dalším rozdílem je, že francouzské jídelny připravují jídlo na místě. Což znamená žádné předbalené makarony nebo pizzu. Všechny bramborové kaše jsou rozmačkány v kuchyni a všechny polévky jsou denně připravovány. Většina předem zpracovaných potravin totiž obsahuje toxické konzervanty a aditiva, které přispívají k obezitě a dalším zdravotním problémům.

 

Odkud jídlo pochází

Veškeré maso, ovoce i zelenina je lokální. I když to ještě není na denním pořádku, vedení jídelny zařadilo organické jídlo do menu aspoň jednou měsíčně. Jediným nabízeným nápojem je filtrovaná voda. Porovnejte to se sladkými nápoji, které jsou nacpané kukuřičným sirupem v amerických jídelnách, a celá kauza s obezitou začne být mnohem jasnější.

Tady jsou fotografie týdenního menu v jedné francouzské školní jídelně. (Jsou zde pouze 4 obědy, protože ve středu děti ve Francii nechodí do školy.)

Pondělí

Předkrm: Okurkovo – rajčatový salát
Hlavní chod: Marinované telecí s houbami, brokolicí a sýrem
Dezert: Jablečný koláč

Úterý

Předkrm: Rajčatovo – zelný salát
Hlavní chod: Roastbeef, brambora, pečená rajčata s bylinkami
Dezert: Kiwi


Čtvrtek

Předkrm: Tabouleh (vyrobený z bulguru)
Hlavní chod: Párečky, cuketa
Dezert: Nanuk, jablko

Pátek

Předkrm: Bramborový salát
Hlavní chod: Obalovaná ryba, květák se sýrem
Dezert: Broskev