Loni v květnu jsem referoval o práci Defense Distributed týkající se vytvoření strojů, kterými si budou lidé moci 3D tiskem dělat své vlastní střelné zbraně, v článku jsem uvedl: 3D tisk stejně jako decentralizované krypto-měny mají potenciál mimořádným způsobem změnit svět, v němž žijeme. Způsobem, který je v tomto okamžiku, kdy se ty hry teprve rozehrávají, pořád ještě nepředstavitelný. Tyto technologie mohou více než cokoliv jiného dosáhnout emancipace lidí jako nic před tím, a já si myslím, že je to obecně velice dobrá věc.


Zatímco všech těch šestnáct součástek Liberátora bylo vytištěno z plastu ABS, tak tahle počítačem řízená (CNC) frézka zvaná „Ghost Gunner“ je schopna automaticky trojrozměrně vytvarovat polymer, dřevo, a kov. Více z Wired:

[quote align="center" color="#999999"]

Američané chtějí zbraně bez sériových čísel. A zřejmě si je chtějí dělat doma…

Ve středu libertariánská nezisková společnost Defense Distributed Codyho Wislona odhalila Ghost Gunner, počítačem řízenou (CNC) frézku za $1 200 konstruovanou tak, aby každému doma umožnila zhotovit hliníkové těleso pušky AR-15 bez expertních přezkoušení, jakýchkoliv předpisů a bez jakýchkoliv sériových čísel. Od té chvíle prodal už více než 200 těchto CNC frézek, co se vejdou do krabice o objemu kubické stopy – tj. 175 za prvních 24 hodin. To daleko přesahuje očekávání; Wilson plánoval, že než zastaví objednávky, tak prodá jen 110 těchto strojů.

Ač je Ghost Gunner universální CNC frézka, schopná automaticky trojrozměrně tvarovat polymer, dřevo a kov, tak Defense Distributed svůj stroj označila speciálně jako pomůcku k frézování tzv. zbraňových rámů pro AR-15, což je základní těleso této polo-automatické pušky podléhající regulačním předpisům. Zbraňová komunita si tento úkol vždy usnadňovala prodejem tzv. „80-procentních dolních rámů“, tj. bloků hliníku, které potřebují dodělat jen několik děr a dutin, které když se vyfrézují, ta se z toho stane funkční rám zbraně. Wilson říká, že teď vede rozhovory s Ares Armor sídlící v San Diegu, s jedním z vrcholných prodejců těch 80 procentních rámů, aby vstoupili do nějaké formy partnerství.

Počty prodejů by u Gost Gunneru mohly být daleko menší. Ale $1 200 za každý prodej pomůže financovat aktivity Defense Distributed. „Nikdy jsem se necítil optimističtěji ohledně schopnosti Defense Distributed stát se součástí instalace budoucnosti, a pomoci vytvořit rozšíření druhého ústavního dodatku,“ řekl. „Existuje naděje, že Defense Distributed by se mohla stát významnou organizací občanských svobod… Taková je její ambice, ten nejdivočejší plán tohoto subjektu, mít na ně značný materiální účinek, jako je tento.“ [/quote]

A teď tu máme Ghost Gunner v jeho plné YouTube video kráse: