Desátého září americký prezident Barack Obama ve svém televizním projevu oznámil, že se rozhodl zahájit bombardování ozbrojenců ze skupiny Islámský stát v Iráku a Sýrii. Třiadvacátého září Spojené státy a jejich blízkovýchodní spojenci začali bombardovat pozice Islámského státu na severu Sýrie. V tento den letectvo Spojených států, Jordánska, Kataru, Saúdské Arábie a Spojených arabských emirátů provedlo 14 náletů na Sýrii a 4 na Irák. Kromě toho, cíle na syrském území zasáhlo 47 raket s plochou dráhou letu Tomahawk vypálené z amerických křižníků Arleigh Burke a Philippine Sea.


Tímto způsobem Spojené státy rozpoutaly novou válku na Blízkém východě.

Nehledě na to, jak velkou hrozbou jsou ozbrojenci Islámského státu, kteří kontrolují města na území suverénní Syrské arabské republiky, článek 42 Charty OSN zakazuje použití síly proti územní suverenitě jakéhokoli státu, a také za jinými účely, které se neslučují s cíli organizace. Výjimky na zákaz použití síly v mezinárodních vztazích jsou dvě – sebeobrana nebo jednomyslná sankce Rady bezpečnosti OSN. Aktuální zásahy Washingtonu nespadají pod tyto výjimky.

Jak lze kvalifikovat zásah USA a koalice na syrském území? Mezinárodní právo zná přesnou a jednoznačnou definici. Bombardování Sýrie, nehledě na všechny ušlechtilé motivy, o nichž hovoří Washington, jsou aktem agrese proti suverénnímu státu.

Washington se znovu postavil nad zákon a přisvojil si právo trestat a odpouštět. Americký prezident znovu ignoruje všemi uznávané normy mezinárodního práva, které považují letecké útoky na syrské území za agresivní jednání.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru