Jeden designér a vědec se sešli a vymysleli čistič vzduchu na bázi rostliny, který využívá technologie, aby urychlil rostlinný filtrační proces. Je dobře známo, že rostliny jsou přírodními filtry vzduchu a kromě vstřebávání CO2 a vypouštění O2 jsou schopné eliminovat i toxiny. V roce 2007 se jeden biomedicínský inženýr z Harvardské univerzity spojil s francouzským designérem a výsledkem bylo nové zařízení pojmenované jako “Andrea“.


Jde o čistič vzduchu, který pracuje s jakoukoli rostlinou umístěnou uvnitř. Systém se spoléhá na přírodní filtrační proces rostliny, ale v čištění vzduchu je asi tak 1000krát rychlejší. Prodává se za 200$ bez rostliny.

Je poháněný baterií a funguje na základě větráčku. Ten nasaje vzduch, a jakmile projde listy, pokračuje zeminou do vody a pak zpátky do místnosti.

Během takového procesu se vystřídají rovnou 4 typy filtrace – nejdříve jde o phytofiltraci skrze listy, pak mikroby v kořenech rostliny odstraňují toxiny a další jsou eliminovány v půdě. Nakonec prochází vzduch vodou, která udržuje rostlinu vlhkou a zachycuje poslední škodliviny.

V následujícím videu se dozvíte více: