Dny, kdy se instalují drahé solární panely, k jejichž výrobě je třeba hodně chemikálií a pracovní síly, se blíží ke konci. Australští vědci jsou schopni vyrobit obrovské solární buňky za použití speciální solární tiskárny. Ano, vskutku, tisknou solární buňky. Takové buňky jsou flexibilní, levné a vyrobené z organických plastů a materiálů. Podle Dr. Scotta Watkinsona tyto tištěné buňky přináší celou řadu využití:


[quote align="center" color="#999999"]

„Existuje spoustu možností, jak s takhle velkými buňkami naložit. Můžeme je proměnit v reklamní billboardy, pohánět světla nebo další přístroje. Můžeme je dokonce implementovat do notebooků jako záložní zdroj energie.“ [/quote]

Dr.David Jones má i další nápady:

[quote align="center" color="#999999"]

„Koneckonců proč je neinstalovat do oken mrakodrapů? Díky přímému tisku do materiálu můžeme buňky aplikovat i na střešní krytinu.“ [/quote]

Buňky se od panelů liší zejména tím, že jsou lehčí, flexibilnější, poloprůhledné a budou i mnohem levnější.

Celá technologie a výroba jsou stále ve fázi výzkumu, ale vědci věří, že tento projekt má velkou budoucnost a bude především cenově dostupný.

1$/watt? To je doslova revoluční cena. S takovou cenou by byla jedna rodina schopna energeticky zajistit svůj dům pouze za pár tisíc $.

Dalším bonusem je manufaktura panelů: továrny by byly mnohem menší, tudíž by byly i nižší náklady. To by umožnilo distribuci do rozvojových zemí.

Jde konečně o vynález, který by nahradil ropu, a přinesl tak sluneční energii celému světu? My si myslíme, že jistá naděje tady je.

Zde je krátké video, které popisuje, jak solární buňky fungují: