Hlavní starostí USA jsou nyní Rusko a Čína, které se stále více navzájem podporují na mezinárodní scéně a nenásledují Washington v nátlaku na režimy, které jsou mu nevhodné. K tomuto závěru dospěli autoři článku v listu The Washington Times. Ve svém počínání spoléhají Rusko a Čína na „nedostatek strategické prozíravosti“ USA a Západu jako celku, zdůrazňuje se v článku. Podle názoru jednoho z předních ruských odborníků pro mezinárodní vztahy akademika Alexeje Arbatova, na Západě opravdu chybí strategická prozíravost. Projevuje se to mj. v tom, že mnozí experti a politici přehánějí protizápadní potenciál čínsko-ruského svazku.


Čína není všemohoucí, aby pomohla Rusku čelit sankcím, protože mnohé technologie dostává také od Západu, a nebude je reexportovat. Objektivní situace však skutečně podněcuje Čínu a Rusko k užší ekonomické spolupráci, a také k rozhodnému hájení zásad spravedlivého světového řádu, z nichž hlavní je priorita mezinárodního práva. O žádný vojenský svazek však nejde, a přece právě na vojensko-technickou složku čínsko-ruského partnerství kladou často hlavní důraz západní analytici.

Podle názoru Alexeje Arbatova měly Moskva a Peking rozpory s Washingtonem ještě před ukrajinskou krizí. Obě země mají vlastní, odlišný od amerického názor na mnohé problémy současného světového řádu: Sýrií počínaje a konče reformou Bezpečnostní rady OSN. Nynější konfrontace Ruska a USA však zjevně napomohla růstu napětí také ve vztazích USA s Čínou. Jeho výrazem nejsou jenom články v americkém tisku, ale také jistá korekce zahraniční politiky USA, soudí akademik Arbatov:

[quote align="center" color="#999999"]

USA jsou toho názoru, že mají být přítomny v západní části Tichého oceánu a hrát v tomto regionu dominující úlohu. Spolupráce Ruska a Číny jim hází rukavici. Ruské zdroje a technologie plus obrovský ekonomický potenciál a rychlý růst Číny vytvářejí určité centrum síly, které představuje pro USA nebezpečí. [/quote]

Nicméně podle názoru Alexeje Arbatova, USA a jiné západní země nebudou se snažit vnutit Rusku a Číně „horečné zbrojení“. Podobné horečné zbrojení nevydrží mj. samy USA. Jde nejspíše o vytvoření a upevňování protiruských a protičínských aliancí. Například USA budou podněcovat EU k dalším sankcím proti Rusku, a budou i nadále využívat protičínských nálad v Asijsko-Tichomořském regionu. Tam má Washington dost svobody pro manévrování s ohledem na složité vztahy Číny se sousedy v regionu, uzavírá akademik Alexej Arbatov.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  czech.ruvr.ru